6 januari 2017 – Mensenrechtenactivisten hebben zich in Iran en wereldwijd ingezet  voor de jonge auteur Golrokh Ebrahimi Iraee. Haar man, de mensenrechtenactivist Arash Sadeghi, die in de Evin gevangenis een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit, heeft door middel van een 70-daagse hongerstaking geprotesteerd tegen de arrestatie van zijn vrouw.

Golrokh Ebrahimi Iraee en haar man Arash Sadeghi worden in Iran vervolgd wegens hun inzet voor de mensenrechten.

De mensenrechtenactiviste en schrijfster Golrokh Ebrahimi Iraee zat sinds eind oktober 2016 in de Evin gevangenis in Teheran. Op 3 januari kwam ze op borgtocht voorlopig vrij. Ze werd vastgehouden omdat ze een ongepubliceerd verhaal had geschreven waarin zij kritiek uit op de gruwelijke praktijk van steniging.

De campagne die mensenrechtenactivisten in Iran en over de hele wereld gevoerd hebben voor de jonge auteur heeft bijgedragen aan haar vrijlating. Haar man, de mensenrechtenactivist Arash Sadeghi, die in de Evin gevangenis een gevangenisstraf van 15 jaar uitzit, heeft door middel van een 70-daagse hongerstaking geprotesteerd tegen de arrestatie van zijn vrouw. Honderdduizenden Iraniërs hebben hem gesteund via internet, en voor de Evin gevangenis hebben mensenrechtenactivisten een protestactie gevoerd voor de vrijlating van het echtpaar.

Arash Sadeghi werd tot 15 jaar veroordeeld, omdat hij rapporten over de mensenrechtenschendingen in Iran naar het buitenland had gestuurd. In de afgelopen jaren is hij herhaaldelijk door de politie van het regime lastiggevallen en aangehouden. Zijn moeder overleed in 2009 toen de Revolutionaire Garde hun woning  bestormde en ze door de shock een beroerte kreeg.

Nadat zijn vrouw Golrokh Ebrahimi Iraee werd gevangengenomen is Arash Sadeghi in hongerstaking gegaan om haar vrij te krijgen. Vanaf 24 oktober 2016 weigerde hij voedsel. Amnesty International meldde op 30 november dat  Arash Sadeghi hartkloppingen en moeite met ademhalen had, zijn bloeddruk herhaaldelijk extreem laag was, hij maag-, darm- en nierproblemen had, en niet in staat was om duidelijk te spreken. Zijn vrouw mocht hem begin december even bezoeken en meldde dat hij 18 kg was afgevallen en alleen nog ondersteund door een bewaker kon lopen.

Zijn zaak heeft de mensen in Iran in beweging gebracht: honderdduizenden hielden een Twitter-campagne voor hem, de hashtag #SaveArash stond zelfs nummer één van de wereldwijde Twitter-trends. Voor de Evin gevangenis kwamen familieleden, supporters en sympathisanten bij elkaar, naar verluidt demonstreerden er soms zo’n 800 mensen voor de beruchte gevangenis, en riskeerden op die manier hun eigen veiligheid. Zij eisten de vrijlating van Arash Sadeghi, zijn vrouw en alle andere politieke gevangenen.

Toen Golrokh Ebrahimi Iraee voorlopig vrij kwam heeft Arash Sadeghi zijn hongerstaking beëindigd.