12 januari 2017-Het weigeren van medische zorg komt overeen met martelen en vormt een vergeldingsmaatregel van de gerechtelijke autoriteiten tegen Maryam Akbari Monfared.

De politieke gevangene Maryam Akbari Monfared (foto), die in de Evin-gevangenis in Teheran een straf van 15 jaar uitzit, krijgt niet de noodzakelijke medische zorg. Volgens berichten van familieleden heeft Maryam Akbari Monfared reumatoïde artritis en een schildklieraandoening. Ze mag van de gevangenisautoriteiten niet door specialisten buiten de gevangenis worden behandeld. Ondanks hevige pijn in knieën en voeten krijgt de gevangene niet de nodige pijnstillers.

Het weigeren van medische zorg komt overeen met martelen en vormt een vergeldingsmaatregel van de gerechtelijke autoriteiten omdat Maryam Akbari Monfared opgeroepen heeft tot een officieel onderzoek naar de massa-executies van politieke gevangenen, die in de zomer van 1988 in Iran hebben plaatsgevonden. Haar broers en zussen waren onder de dodelijke slachtoffers.

Amnesty International heeft al in november 2017 opgeroepen tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Maryam Akbari Monfared.