25 januari 2017-Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in Iran op grond van valse beschuldigingen gearresteerd en veroordeeld. De Iraanse justitie beschuldigt haar van betrokkenheid bij “subversieve activiteiten” tegen het regime in Iran. Mensenrechtenverdedigers en Iran-deskundigen noemen deze beschuldigingen absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen als politiek wapen.

Richard Ratcliffe, de echtgenoot van de gedetineerde Nazanin Zaghari-Ratcliffe, houdt een internationale campagne voor de vrijlating van zijn vrouw, hier bij een wake voor de Iraanse ambassade in Londen

Een rechtbank in Teheran heeft op 22 januari het vonnis van vijf jaar gevangenisstraf bekrachtigd tegen Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter Gabriella), medewerkster van een Britse liefdadigheidsinstelling. Daardoor is de hoop op een spoedige vrijlating van de Britse staatsburger van Iraanse afkomst vervlogen. Nazanin Zaghari-Ratcliffe is projectleider van de Thomson Reuters Foundation, een stichting om onafhankelijke journalistiek en recht te bevorderen. Zij is sinds april 2016 Iran gedetineerd.

De medewerkster van de stichting werd op grond van valse beschuldigingen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De Iraanse justitie beschuldigt haar van betrokkenheid bij “subversieve activiteiten” tegen het regime in Iran. Mensenrechtenverdedigers en Iran-deskundigen noemen deze beschuldigingen absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen als politiek wapen. – zoals ook gebeurde bij vele andere gevangenen met een dubbele nationaliteit..

Nazanin Zaghari-Ratcliffe was met haar 22 maanden oude dochter Gabriella na een bezoek aan haar familie in Teheran op weg terug naar Londen, toen ze begin april 2016 gearresteerd werd. Het paspoort van haar dochter, die Brits staatsburger is, werd door de autoriteiten in beslag genomen. Daardoor kan het meisje, dat nu aan de zorgen van haar grootouders in Teheran is toevertrouwd, niet terugkeren naar haar vader in Londen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe wordt vastgehouden in de Evin gevangenis in Teheran. Het Iraanse regime niet staat de gevangene geen bezoek toe van leden van het Britse consulaat.

De Thomson Reuters Foundation, die journalisten over de hele wereld traint, noemde de beschuldigingen tegen hun collega ongegrond: “Ze heeft met haar werk niets te maken met Iran”, zei de voorzitter van de Stichting, Monique Villa, de afgelopen week.

Ook de echtgenoot van de verdachte verklaarde dat de beschuldigingen “volkomen absurd” waren. Zijn vrouw had wilde alleen maar met hun dochter naar haar familie in Iran. Volgens hem heeft zijn vrouw 45 dagen in eenzame opsluiting doorgebracht.