14 januari 2017-Asma Jahangir, de speciale VN-rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Iran: “Ik ben zeer bezorgd over de aanhoudende detentie van mensenrechtenactivisten in Iran, die op grond van onduidelijk gedefinieerde misdrijven zijn aangeklaagd en tot zware straffen werden veroordeeld. Zij hadden geen andere keuze dan hun eigen leven op het spel te zetten om de aandacht vestigen op de onrechtmatigheid van hun detentie. ”

De speciale rapporteur van de Verenigde Naties over de situatie van de mensenrechten in Iran, Asma Jahangir (foto), liet zich op 9 januari met verontrusting uit over de levensbedreigende gezondheidstoestand van verscheidene politieke gevangenen in Iran die al lange tijd in hongerstaking zijn.

Volgens de mensenrechtenexpert bevinden zich in Iran ten minste acht politieke gevangenen in een levensbedreigende hongerstaking om tegen de onwettigheid van hun detentie te protesteren. Onder hen bevinden zich Saeed Shirzad, Ali Shariati, Mohammad Reza Nekounam, Hassan Rastegari Majd, Mehdi Koukhian, Nizar Zakka en Mohammed Ali Taheri.

Een andere gevangene, Arash Sadeghi, beëindigde vorige week zijn hongerstaking waaraan hij op 24 oktober 2016 begonnen was nadat zijn vrouw, Golrokh Ebrahimi Iraee, op borgtocht werd vrijgelaten. Zowel Arash Sadeghi als zijn vrouw zijn mensenrechtenverdedigers, die wegens het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting gevangengezet werden, aldus Jahangir.

Ondanks zijn levensbedreigende gezondheidstoestand werd Sadeghi opname in een gespecialiseerde kliniek geweigerd, en hij blijft gevangen zitten in zijn cel. “Ik roep de Iraanse autoriteiten op ervoor te zorgen dat Arash Sadeghi met spoed in een speciale kliniek buiten de gevangenis wordt opgenomen, zoals in overeenstemming is met de internationale normen inzake mensenrechten en medische ethiek,” verklaarde de speciale rapporteur.

“Ik ben diep bezorgd over de aanhoudende detentie van mensenrechtenactivisten in Iran, die op grond van onduidelijk gedefinieerde misdrijven zijn aangeklaagd en na gerechtelijke procedures, die werden gekenmerkt door tal van procedurele overtredingen, tot zware straffen zijn veroordeeld,” zei Jahangir. “Zij hadden geen andere keuze dan hun eigen leven op het spel te zetten om de aandacht vestigen op de onrechtmatigheid van hun detentie.”

De speciale rapporteur van de VN eiste de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van allen die willekeurig gearresteerd zijn en vastzitten wegens hun vreedzame inzet voor de naleving van de mensenrechten in Iran.

Het VN-expert heeft informatie ontvangen over de levensbedreigende gezondheidstoestand van Ali Shariati, die is sinds 31 oktober 2016 in hongerstaking is. Shariati zit een gevangenisstraf van vijf jaar uit, waartoe hij was veroordeeld wegens zijn vreedzame inspanningen, onder meer wegens zijn aandeel in een geweldloos protest waarbij de zuuraanvallen op vrouwen in Iran veroordeeld werden.

Ze wees ook op de zaak van de kinderrechtenactivist Saeed Shirzad, die in 2015 tot vijf jaar gevangenis werd veroordeeld en op 7 december 2016 aan een hongerstaking is begonnen. De politieke gevangene Mohammed Ali Taheri, die op 28 september 2016 in hongerstaking was gegaan, werd in oktober in het Militair Hospitaal Baghiatollah opgenomen. Sindsdien is zijn verblijfplaats onbekend.

De Pakistaanse advocate Asma Jahangir werd in september 2016 door de VN-Mensenrechtenraad benoemd tot speciale rapporteur over de situatie van de mensenrechten in Iran. In 2010 werd Asma Jahangir gerkozen als eerste vrouwelijke voorzitter van de Orde van Advocaten bij het Hooggerechtshof van Pakistan. Vanwege haar betrokkenheid bij de mensenrechten heeft ze een aantal grote internationale mensenrechtenprijzen gewonnen. Van 1998 tot 2004 was ze speciale VN-rapporteur over executies en van 2004-2010 voor godsdienstvrijheid.