8 februari 2017-Het islamitische regime in Iran blijft vasthouden aan geseling en andere wrede lijfstraffen, hoewel dit gelijkstaat aan marteling en volgens internationaal recht verboden is.

De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ), de grootste internationale federatie van nationale journalistenbonden, heeft geprotesteerd tegen de veroordeling van Iraanse journalisten tot lijfstraffen en degenen die hiervoor in Iran verantwoordelijk opgeroepen het vonnis te annuleren. Philippe Leruth, voorzitter van de IFJ, omschreef deze straffen als wreed en onmenselijk en de ernstigste schending van de mensenrechten van de betrokken journalisten.

Begin januari werd in de centraal Iraanse provincie Isfahan een journalist bestraft met 40 zweepslagen op zijn rug, omdat hij onnauwkeurig verslag gedaan had over het aantal in beslag genomen motorfietsen in zijn stad. Onlangs zijn in de noord Iraanse stad Rasht twee journalisten, Mustafa Barari en Arash Shoaa, veroordeeld tot 114 en 40 zweepslagen voor vermeende “onjuiste verslaggeving”.

Openbare geseling in Iran: het islamitische regime blijft vasthouden aan geseling en andere wrede lijfstraffen.

De Verenigde Naties hebben herhaaldelijk verklaard dat geseling gelijkstaat aan marteling. In het verleden hebben het VN-comité tegen foltering en de desbetreffende speciale VN-rapporteur ook al uitdrukking gegeven aan hun ernstige bezorgdheid over deze vorm van afstraffing, vooral als het bij vrouwen wordt toegepast. De Iraanse autoriteiten zijn gesommeerd om deze wrede en vernederende straf, die volgens het internationaal recht en het Verdrag tegen foltering verboden is, af te schaffen.