19 februari 2017-In Iran zitten veel mensen alleen wegens hun christelijk geloof in de gevangenis. Steeds weer worden christenen wegens hun actieve participatie in hun gemeente aangeklaagd met de vage beschuldiging van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Volgens de World Watch List 2017 hoort het regime in Teheran wereldwijd tot de 10 ergste christenvervolgers.

Volgens berichten van Iraanse mensenrechtenactivisten is de gezondheid van de gevangene Amin Afshar Naderi (links), die tot de christelijke minderheid in Iran behoort, aanzienlijk verslechterd.

Amin Afshar Naderi zit samen met Hadi Askari, een andere christelijke gevangene, sinds eind augustus 2016 onrechtmatig in de Evin Gevangenis in Teheran. De twee mannen hebben zich van de islam tot het christendom bekeerd en zijn lid van een huiskerk in Teheran. Ze worden al maanden zonder concrete beschuldiging vastgehouden. Sinds begin februari zijn ze in hongerstaking om te protesteren tegen hun illegale detentie.

Amin Afshar Naderi zat ook al al van Kerstmis 2014 tot februari 2015 in de gevangenis. De rechterlijke macht beschuldigde hem van zendingsactiviteiten, Bijbeldistributie, en activiteiten binnen een huiskerk.

In Iran zitten veel mensen alleen wegens hun christelijk geloof in de gevangenis. Het regime houdt een vervolgingscampagne tegen huiskerken. Steeds weer worden Christenen wegens hun actieve participatie in hun gemeente aangeklaagd met de vage beschuldiging van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

De interkerkelijke christelijke hulporganisatie Open Doors heeft op 11 januari de World Watch List 2017 uitgebracht. Hierop staat de rangschikking van de 50 landen waar christenen het meest vanwege hun geloof vervolgd en gediscrimineerd worden. Iran staat in de index van 2017 op de achtste plaats. Het regime in Teheran blijft dus wereldwijd tot de 10 ergste christenvervolgers horen. In 2016 stond Iran op de negende plaats. De lijst van dit jaar weerspiegelt de toegenomen druk op christenen in Iran, die blijkt uit de toename van het aantal aanhoudingen

In januari heeft de speciale rapporteur van de Verenigde Naties over de situatie van de mensenrechten in Iran, Asma Jahangir, zich ook alarmerend uitgelaten over de levensbedreigende gezondheidstoestand van een aantal gevangenen in Iran die al lange tijd in hongerstaking zijn. Volgens de mensenrechtendeskundige bleef de gedetineerden geen andere keuze dan hun eigen leven op het spel te zetten om de aandacht vestigen op de onrechtmatigheid van hun detentie.