1 maart2017-Hoewel haar gezondheid achteruit gaat, wordt de politieke gevangene Nazanin Zaghari-Ratcliffe de noodzakelijke medische behandeling geweigerd. Ze werd in Iran op grond van valse beschuldigingen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

De gezondheidstoestand van de in de Evin gevangenis in Teheran gedetineerde Britse hulpverleenster Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter Gabriella) blijft verslechteren. Zoals Amnesty International meldde heeft de politieke gevangene ernstige nek-, arm- en rugklachten en kan haar armen nauwelijks bewegen. Tot 19 februari werd haar een bezoek aan een specialist geweigerd, toen werd ze uiteindelijk naar een ziekenhuis buiten de gevangenis gebracht. De neurologe daar vond onmiddellijke intramurale behandeling en het uitvoeren van tests essentieel. Zonder dat zou permanente schade van haar rechterarm en rechterhand niet kunnen worden uitgesloten. Toch werd ze op diezelfde dag weer naar de gevangenis teruggebracht.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Brits staatsburger van Iraanse afkomst, zit sinds april 2016 in Iran gevangen. In september 2016 werd zij na een oneerlijk proces door de revolutionaire rechtbank in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dit vonnis werd op 22 januari 2017 bevestigd door de willekeurige rechterlijke macht van Iran. Nazanin Zaghari-Ratcliffe is projectleider bij de Thomson Reuters Foundation, een stichting die zich onder meer bezighoudt met onafhankelijke journalistiek en het wereldwijd bevorderen van de rechtstaat.

De medewerkster van de stichting werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld op grond van verzonnen beschuldigingen. De Iraanse justitie beschuldigt haar ervan dat zij betrokken geweest was bij “subversieve activiteiten” tegen het regime in Iran. Mensenrechtenactivisten en Iran-deskundigen noemen deze beschuldigingen absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen als politiek wapen – zoals ook werd gedaan bij vele andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

Richard Ratcliffe, de echtgenoot van de gedetineerde Nazanin Zaghari-Ratcliffe, voert internationaal campagne voor de vrijlating van zijn vrouw, op de foto bij een wake voor de Iraanse ambassade in Londen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe was met haar 22 maanden oude dochter Gabriella na een bezoek aan haar familie in Teheran op weg terug naar Londen toen ze begin april 2016 werd gearresteerd. Het paspoort van haar dochter, die Brits staatsburger is, werd door de autoriteiten in beslag genomen. Daardoor kan de

dochter, die nu aan de zorg van haar grootouders in Teheran is toevertrouwd, niet terug naar haar vader in Londen.

De Thomson Reuters Foundation, die journalisten over de hele wereld traint, noemde de beschuldigingen tegen hun collega ongegrond. Ook de echtgenoot van de verdachte verklaarde dat de beschuldigingen “volkomen absurd” waren. Zijn vrouw had alleen maar met hun dochter haar familie in Iran willen bezoeken. Volgens hem zat zijn vrouw 45 dagen in eenzame opsluiting.