Benarde situatie van vijf Koerdische vrouwen in gevangenis van Kerman

Tot de politieke gevangenen in de gevangenis van Kerman behoren vijf Koerdische vrouwen die zijn opgepakt en vastgezet wegens medewerking aan of lidmaatschap van dissidente Koerdische partijen. Ze zitten al jaren vast zonder ooit verlof te hebben gekregen en hebben het al die tijd moeten stellen zonder hulp van een advocaat. De vijf vrouwen zijn:

Farideh Khoshman, 32, uit Takab, heeft een bachelor in de rechten. Ze werd op 30 juli 2004 gearresteerd en veroordeeld tot 14 jaar cel, 80 zweepslagen en verbanning naar de gevangenis van Kerman. Farideh Khoshman werd tijdens verhoren in het detentiecentrum van het departement van Inlichtingen in Takab afschuwelijk gemarteld en raakte ernstig gewond aan de ogen en benen.

Soudabeh Hassankhani, 31, een computertechnicus uit Bijar, werd gearresteerd in juni 2004 en tot 9 jaar cel veroordeeld.

Hajar Piri, 33, uit Naghadeh, werd gearresteerd in april 2007 en tot 17 jaar cel en verbanning naar de gevangenis van Kerman veroordeeld.

Sohaila Minaii, 27, uit Divandarreh, werd gearresteerd op 10 augustus 2015 in haar woonplaats en tot 3 jaar cel en verbanning naar de gevangenis van Kerman veroordeeld.

Afsaneh Bayazidi, een studentenactiviste uit Boukan, werd gearresteerd in april 2016 en tot 4 jaar vel en verbanning naar de gevangenis van Kerman veroordeeld.

Vijf baha’i’s, onder wie een zwangere vrouw, opgepakt door inlichtingendienst

 

Agenten van de inlichtingendienst hebben minstens vijf baha’i’s opgepakt in hun huis in Shiraz. Tot hen behoren Lala Salehi, Parisa Sepehri, Nasim Kashani Nejad en Rezvan Yazdani. Volgens een welgeïnformeerde bron is Parisa Sepehri een paar maanden zwanger.

Bron: (Campaign in Defence of Political and Civil Rights Prisoners)

 

 

 

 

 

 

Berooide vrouwen verkopen hun kinderen voor 20 dollar

Tijdens een bijeenkomst over ‘vrouwen en het alledaagse leven’ is gebleken in welke afschuwelijke toestand sommigen van hen leven. Op de op 14 november 2016 gehouden vergadering op de sectie sociale wetenschappen van de Universiteit van Teheran werd gesproken over de situatie van vrouwen die op straat in kartonnen dozen slapen en actief zijn in de prostitutie. Khosrow Mansourian, de stichter van de Association to Support the Socially Harmed, zei: op het Shoush-plein in Teheran-Zuid worden kleine kinderen verkocht voor 60.000 touman (circa 20 dollar). Reza Jahangiri, onderdirecteur van de Organization of Welfare and Social Services, had eerder openbaar gemaakt dat 3 procent van de 3000 vrouwen die op straat in kartonnen dozen slapen, dat wil zeggen 90 vrouwen, zwanger is. Habibollah Massoudi, onderdirecteur van de Welfare Organization (Behzisti), had het aantal straatvrouwen eveneens gerekend tot de vertrouwelijke statistische cijfers van het Iraanse regime.

Moeder van executieslachtoffer voor gerecht gedaagd

Mevrouw Sholeh Pakravan, een activiste die ijvert voor afschaffing van de doodstraf, werd op 14 november 2016 gebeld en kreeg opdracht zich de volgende dag om 10 uur ’s ochtends te melden bij het departement van Inlichtingen.

Sholeh Pakravan en een aantal deelnemers werden op 20 oktober 2016 tijdelijk gearresteerd door agenten en veiligheidsmensen in burger toen ze herdacht dat haar dochter Reyhaneh Jabbari twee jaar eerder op 25 oktober 2014 was geëxecuteerd omdat ze zich had verweerd tegen verkrachting door een functionaris van het ministerie van Inlichtingen.