Christenen14 maart 2017-Het regime in Teheran is wereldwijd een van de 10 ergste vervolgers van christenen De druk op christenen in Iran blijft toenemen, wat ook tot uiting komt in een toename van het aantal aanhoudingen. Vooral ex-moslims die zich tot het christendom bekeerd hebben worden getroffen.

Mensenrechtenorganisaties melden nieuwe arrestaties van leden van de christelijke minderheid in Iran. Eind februari zijn in de noordwest Iraanse stad Urmia een moeder en haar zoon in hun woning door de inlichtingendienst gearresteerd en meegenomen naar een onbekende locatie. Sindsdien is er geen informatie over hun verblijfplaats.

De arrestatie betreft Anousheh Rezabakhsh en haar zoon, psychologiestudent Soheil Zagarzadeh (zie foto). Beiden hebben zich van de islam bekeerd tot het katholicisme. Volgens ooggetuigen werd het huis doorzocht en zijn er Bijbels en christelijke theologische boeken in beslag genomen.

Op de World Watch List 2017 van de interkerkelijke christelijke hulporganisatie Open Doors staat Iran op de 8e plaats. Het regime in Teheran blijft dus tot de 10 ergste vervolgers van christenen ter wereld behoren. De druk op christenen in Iran blijft toenemen, wat ook tot uiting komt in een toename van het aantal aanhoudingen. Vooral ex-moslims die zich tot het christendom bekeerd hebben worden getroffen.

Open Doors: “Gedurende de verslagperiode zijn ten minste 193 christenen wegens hun geloof gearresteerd of gevangen gezet. Dit is een verdere stijging ten opzichte van vorig jaar. Het lijkt een verband te zijn tussen gemeentes die ondergronds gaan en het aantal arrestaties. De ondervragingsmethoden in de gevangenis zijn ruw en kunnen ook leiden tot seksuele onbeschaamdheden; in veel gevallen werden de christenen lichamelijk en geestelijk mishandeld. De opgesloten christenen werd vaak de medisch noodzakelijke zorg geweigerd om ze nog harder te straffen en te intimideren of om een ​​bekentenis af te dwingen. Veel gedetineerde christenen worden vrijgelaten na betaling van een grote borgsom. Veel huizen en bedrijven van christenen zijn door de overheid onteigend als onderpand voor borgtocht of wegens het niet te verschijnen op hun proces.”