10. maart 2017-Vanwege haar mensenrechtenwerk en haar deelname aan een campagne voor afschaffing van de doodstraf werd mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi in Iran veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. Hoewel ze zwaar ziek is, wordt haar de noodzakelijke medische behandeling geweigerd.

De Iraanse journaliste en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi (op de foto met haar kinderen) werd in 2016 in Teheran veroordeeld tot 16 jaar gevangenis. De reden voor de veroordeling was haar mensenrechtenwerk en haar deelname aan een campagne om de doodstraf in Iran af te schaffen. Haar man was gedwongen om met hun twee kinderen Iran te ontvluchten.

Narges Mohammadi, die in december 2016 bij ontstentenis de Human Rights Award van de stad Weimar werd toegekend, zit gevangen in de Evin-gevangenis in Teheran. In een bericht van de Deutsche Welle van 08-03-2017 worden de detentieomstandigheden in de gevangenis beschreven: “De gevangenis staat bekend om zijn onmenselijke omstandigheden Volgens ooggetuigen worden de gevangenen er dagelijks vernederd, geïntimideerd  en gemarteld .”

Bovendien,gaat  het bericht verder, wordt Narges Mohammadi de noodzakelijke medische behandeling onthouden. “Mohammadi is ernstig ziek. Zij heeft een bloedstolsel in de longen en een neurologische aandoening die steeds weer krampaanvallen en verlammingsverschijnselen veroorzaakt. ”

In het verslag zegt haar echtgenoot, Taghi Rahmani: “Ze is in de gevangenis ziek geworden, daar werd haar ziekte gediagnosticeerd.” Op het moment is haar toestand stabiel, ze zou ook medicijnen krijgen. Maar toen voegde hij er nog iets aan toe. “Haar ziekte is niet verenigbaar met de gevangenis. Daarom gaat het steeds slechter met haar.”

Eigenlijk zou Narges Mohammadi continu specialistische zorg moeten hebben – maar dat is onmogelijk in de gevangenis. Inmiddels is hebben de autoriteiten toegestemd in een opname in het ziekenhuis: de patiënt in handboeien. Na een paar weken is de behandeling echter gestaakt en keerde Mohammadi tegen medisch advies in terug naar de Evin gevangenis. Volgens Amnesty International is de ontoereikende medische verzorging van gevangenen een overtreding van de internationale mensenrechtenverplichtingen van Iran.