De Iraanse arts en docent Dr. Ahmadreza Djalali zit al bijna een jaar op grond van ongefundeerde beschuldigingen ten onrechte gevangen in de Evin gevangenis in Teheran. Hij wordt met de doodstraf bedreigd.

Mensenrechtengroeperingen en internationale organisaties van artsen en wetenschappers eisen de vrijlating van de Iraanse arts en docent Dr. Ahmadreza Djalali (foto), die ten onrechte al bijna een jaar in Iran gevangen zit. De in Zweden woonachtige arts wordt op grond van ongefundeerde beschuldigingen vastgehouden in de Evin-gevangenis in Teheran en werd onder dwang bedreigd om belastende bekentenissen te ondertekenen. Nu riskeert hij de doodstraf.

De 45-jarige Ahmadreza Djalali is docent en onderzoeker naar rampengeneeskunde en heeft gedoceerd aan Europese universiteiten. Hij heeft bij het Zweedse Karolinska Instituut en als docent aan universiteiten in Italië en België gewerkt.

In april 2016 werd de wetenschapper uitgenodigd door de Universiteiten van Teheran en Shiraz om in Iran deel te nemen aan workshops over rampengeneeskunde. Op 25 april 2016 werd hij in de buurt van Teheran gearresteerd. Hij zat daarna zeven maanden, waarvan drie in eenzame opsluiting, op afdeling 209 van de Evin gevangenis in Teheran, die onder de geheime dienst ressorteert.

Volgens rapporten van mensenrechtenorganisaties is Ahmadreza Djalali in die periode intensief verhoord en gedwongen om bekentenissen, waarin hij zichzelf belastte, te ondertekenen. Ondanks herhaalde verhoren mocht hij zeven maanden geen bezoek hebben van een raadsman. Daarna werd hem ongeregeld contact met twee advocaten toegestaan. Dat contact werd begin februari 2017 weer verboden.

Op 31 januari 2017 moest Ahmadreza Djalali verschijnen voor een revolutionaire rechtbank in Teheran zonder dat zijn advocaat aanwezig was. Daar merkte hij dat hij wegens de beschuldiging van “spionage voor vijandelijke staten” bedreigd werd met de doodstraf.

De echtgenote van Ahmadreza Djalali, Vida Mehrannia, die met de twee kinderen in Zweden woont, mocht tot dusver geen contact met haar echtgenoot opnemen.

De gezondheid  van Ahmadreza Djalalis is in de gevangenis aanzienlijk verslechterd en wordt bovendien belast door de talrijke hongerstakingen hij heeft gehouden. Hij is sinds het begin van zijn detentie ongeveer 20 kg afgevallen. Hij is al twee keer ingestort, zijn bloeddruk daalt steeds weer en hij heeft pijnlijke nieren.

Met zijn hongerstaking protesteert de gevangene tegen zijn aanhoudende detentie en de weigering van de autoriteiten hem toegang tot een raadsman naar keuze toe te staan. Hij heeft gezegd dat hij liever in een hongerstaking zou sterven dan te worden veroordeeld op grond van ongefundeerde beschuldigingen.