2 april 2017- Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in Teheran na een oneerlijk proces op grond van verzonnen beschuldigingen veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Ze zit al een jaar ten onrechte in de gevangenis. Haar echtgenoot Richard Ratcliffe en mensenrechtenactivisten vragen om de campagne te steunen voor de vrijlating van de 38-jarige moeder, die haar dochter van tweeënhalf al een jaar lang alleen in de gevangenis mag zien.

De Britse liefdadigheidmedewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter Gabriella) zit al een jaar ten onrechte in de Evin gevangenis in Teheran. Ze werd op 3 april 2016 op de luchthaven van Teheran gearresteerd en zit sindsdien in hechtenis. Ze zat 45 dagen in eenzame opsluiting. Haar echtgenoot Richard Ratcliffe en mensenrechtenactivisten vragen om de campagne te steunen voor de vrijlating van de 38-jarige moeder, die haar dochter van tweeënhalf al een jaar lang alleen in de gevangenis mag zien.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Brits staatsburger van Iraanse afkomst, was met haar dochter Gabriella na een bezoek aan haar familie in Teheran op de terugweg naar Londen toen ze op 3 april 2016 werd gearresteerd. Het paspoort van haar dochter, die Brits staatsburger is, werd door de autoriteiten in beslag genomen. Daardoor kon de dochter, die nu aan de zorg van haar grootouders in Teheran is toevertrouwd, niet naar haar vader in Londen teruggaan.Gabriella kan haar moeder al een jaar alleen in de gevangenis zien

In september 2016 werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe na een oneerlijk proces door een revolutionaire rechtbank in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dit vonnis werd op 22 januari 2017 bevestigd door de willekeurjustitie van Iran. De stichtingsmedewerkster werd op grond van valse beschuldigingen tot gevangenisstraf veroordeeld. De Iraanse justitie beschuldigt haar ervan betrokken te zijn bij “subversieve activiteiten” tegen het regime in Iran. Mensenrechtenexperts en Irandeskundigen omschrijven deze beschuldigingen als absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen als politiek wapen – zoals al bij veel andere gedetineerden met een dubbele nationaliteit is gebeurd.

Richard Ratcliffe, de echtgenoot van de gedetineerde Nazanin Zaghari-Ratcliffe, voert internationaal campagne voor de vrijlating van zijn vrouw, op de foto bij een wake in Londen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe is projectleider bij de Thomson Reuters Foundation, een stichting om onafhankelijke journalistiek en de rechtsstaat te bevorderen. De Thomson Reuters Foundation, die wereldwijd journalisten traint, noemde de beschuldigingen tegen hun collega ongegrond. De echtgenoot van de verdachte zei dat de beschuldigingen “volkomen absurd” waren. Zijn vrouw had alleen maar met hun dochter haar familie in Iran willen bezoeken.

Het lot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar gezin brengt wereldwijd mensen in beweging. In Londen zijn steeds opnieuw wakes voor haar vrijlating.

De gezondheidstoestand van Nazanin Zaghari-Ratcliffe is in de gevangenis aanzienlijk verslechterd. Zoals Amnesty International gemeld heeft, kreeg de politieke gevangene in februari ernstige nek- arm- en rugklachten en kon ze haar armen nauwelijks bewegen. De gevangenisautoriteiten managers stonden haar echter de noodzakelijke klinische behandeling in een ziekenhuis buiten de gevangenis niet toe. Amnesty International eist dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten en dat haar specialistische zorg buiten de gevangenis wordt toegestaan.