7 mei 2017- Vida Mehrannia, de vrouw van de in Zweden wonende Iraanse arts en docent Dr. Ahmadreza Djalali, die al meer dan een jaar wegens ongegronde beschuldigingen in Iran gevangen zit, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om op te komen voor de vrijlating van haar man.

De Iraanse arts en docent Dr. Ahmadreza Djalali zit al meer dan een jaar ten onrechte in de Evin gevangenis in Teheran als gevolg van ongefundeerde beschuldigingen. De in Zweden wonende arts van Iraanse afkomst werd op 25 april 2016 in de buurt van Teheran gearresteerd. Hij werd onder bedreiging gedwongen om bezwarende bekentenissen te ondertekenen. Eind januari 2017 moest Ahmadreza Djalali zonder juridisch adviseur verschijnen voor een revolutionaire rechtbank in Teheran. Daar vernam hij dat hij werd beschuldigd van “spionage voor vijandelijke staten” en dat hem de doodstraf dreigde. Mensenrechtenverdedigers en Irandeskundigen wijzen erop dat het regime in Teheran deze zaak  gebruikt als een middel om politieke druk uit te oefenen, zoals ook het geval is met een aantal andere gedetineerden met een dubbele nationaliteit.

Dr. Ahmadreza Djalali met zijn vrouw Vida Mehrannia en hun twee kinderen

een middel om politieke druk uit te oefenen, zoals ook het geval is met een aantal andere gedetineerden met een dubbele nationaliteit.

De 45-jarige Ahmadreza Djalali is docent en onderzoeker op het gebied van rampengeneeskunde en heeft gedoceerd aan Europese universiteiten. Hij heeft als docent zowel bij het Zweedse Karolinska Instituut gewerkt als bij universiteiten in Italië en België.

Zijn in Zweden woonachtige vrouw Vida Mehrannia doet een beroep op de internationale gemeenschap om op te komen voor de vrijlating van haar man. Hier enkele fragmenten van haar hulpkreet:

Hulpkreet van een vrouw voor de vrijlating van haar echtgenoot in Iran

Iedereen die Ahmadreza kent, weet dat hij een vriendelijke en meelevende man is die houdt van mensen. Hij is een gewetensvolle en meevoelende arts die volledig is toegewijd aan de gezondheid en het welzijn van anderen. In de jaren dat we samen waren, heeft hij me altijd gesteund en is altijd een geweldige vader voor onze kinderen geweest.

De schok van zijn arrestatie

Ik was geschokt toen Ahmadreza gearresteerd werd. Ik wist nergens van totdat zijn familie in Iran me dat vier dagen later vertelde. Ik dacht dat dit een vergissing moest zijn en dat ze hem gauw weer vrij zouden laten. Pas na een maand mocht hij mij te bellen, slechts twee minuten. Ik voelde dat hij onder enorme mentale druk stond.

De eerste twee maanden was ik in een complete shocktoestand. Ik huilde veel en ik ben emotioneel ingestort. Ik kon niet slapen of me met mijn twee kinderen bezighouden.

Zelfs nu, een jaar later, ben ik nog steeds niet over de scheiding van mijn man heen. Ik denk elke seconde aan hem en wacht ieder moment op zijn thuiskomst.

Mijn zoon is vijf jaar. Hij gelooft dat zijn vader in Iran is om te werken, en blijft vragen wanneer zijn vader thuis komt. Als hij boos wordt kruipt hij in een hoekje en vraagt ​​naar zijn vader. Mijn dochter is 14 jaar en had altijd een zeer nauwe relatie met Ahmadreza. Hij bracht haar ’s ochtends altijd naar school, maar vorig jaar ging ze alleen naar school en weer terug. Op haar 14e verjaardag was ze er kapot van dat haar vader niet bij haar was. Ze weet dat hij in de gevangenis zit en is zeer bezorgd over hem.

Valse beschuldigingen

De arrestatie van Ahmadreza was het gevolg van valse beschuldigingen door de Iraanse geheime dienst. De Iraanse veiligheidsdienst heeft zijn werkzaamheden als arts voor Rampengeneeskunde, zijn werk als docent in Europa en zijn verblijf in Zweden gebruikt om hem ervan te beschuldigen dat hij een spion was en tegen de nationale veiligheid van Iran had gehandeld. Deze beschuldigingen zijn verzinsels van de Iraanse veiligheidsdienst.

Na zijn arrestatie is Ahmadreza zeven maanden de toegang tot een advocaat ontzegd. De autoriteiten hebben hem beschuldigd van spionage, maar nooit een advocaat onderzoek naar zijn zaak laten doen om een ​​verdediging voor te bereiden. Alle drie de advocaten die door hem zijn aangewezen werden door de rechtbank afgekeurd. Nu moet hij een andere advocaat zien te vinden of anders zal hem een verplichte verdediger worden toegewezen.

Gezondheidsproblemen

Ahmadreza is in december 2016 in hongerstaking gegaan, toen de ondervragers hem met de doodstraf bedreigden als hij weigerde een “bekentenis” te ondertekenen waarin hij zichzelf beschuldigde van spionage voor een “vijandige regering”. Tijdens zijn hongerstaking viel het mij zwaar om iets te eten omdat ik steeds aan hem moest denken en bang was dat het hem zijn gezondheid zou kosten. Mijn dochter was buiten zichzelf van angst over wat met hem er zou gebeuren.

Zijn hongerstaking duurde drie maanden en heeft geleid tot een ernstige verslechtering van zijn gezondheid. Hij is 29 kg afgevallen, heeft hart- en nierproblemen gekregen en darmbloedingen gehad.

Steun de campagne voor de vrijlating van Ahmadreza!

Mijn oproepen aan de Iraanse leiders om mijn man vrij te laten bleven onbeantwoord. Ik heb ook de Zweedse regering, het Europees Parlement en internationale mensenrechtenorganisaties om hulp gevraagd met hem om zijn vrijlating te bewerkstelligen.

Een aantal Europese ambtenaren, waaronder de Zweedse minister-president, de ministers van Buitenlandse Zaken van België en Italië, de voorzitter van het Europees Parlement en de chef buitenlands beleid van de EU, hebben zijn vrijlating geëist.

Collega’s van mijn man van Europese universiteiten, waar hij studeerde en doceerde, hebben niet geaarzeld om hem zo goed mogelijk te ondersteunen. Maar we hebben nog meer hulp nodig en meer mensen die onze campagne steunen.