24 mei 2017 – Education International, de vakvereniging voor Internationaal Onderwijs, roept op tot inzet voor de vrijlating van Esmail Abdi. De voorzitter van de docentenvakvereniging in Iran wordt alleen wegens zijn vreedzame vakbondswerk onrechtmatig vastgehouden in de Evin gevangenis in Teheran.

De wiskundedocent Esmail Abdi (foto) zit sinds 9 november 2016 in de Evin gevangenis in Teheran. Hij werd tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij zich als voorzitter van de docentenvakvereniging heeft ingespannen sociale rechtvaardigheid. Daarvoor had  hij al bijna 12 maanden in voorarrest gezeten.

Education International, waartoe onderwijsvakverenigingen uit de hele wereld behoren, eist de onmiddellijke vrijlating van Esmail Abdi en roept op tot wereldwijde solidariteit met de politieke gevangenen en de andere gedetineerde docenten in Iran.

Education International maakt zich bezorgd over de gezondheid van Esmail Abdi, die sinds 30 april in hongerstaking is. De gevangene protesteert daarmee tegen de oneerlijke en onrechtmatige behandeling van burgerrechtenactivisten in Iran en tegen “het gebrek aan onafhankelijkheid van justitie en de veroordeling van docenten en andere vakbondsactivisten wegens hun inzet voor burgerrechten.”

In een op 22 april gepubliceerde open brief veroordeelt Esmail Abdi de onophoudelijke vervolging van leraren onder de president van het regime, Rohani: “Nu, na de periode van de nucleaire overeenkomst, waarbij eisen zijn gesteld betreffende de rechtsstaat, de democratie, mensenrechten en burgerrechten, worden we nog steeds onrechtmatig van onze rechten beroofd. Leraren en vakbondsleden blijven blootgesteld aan arrestaties en worden na showprocessen van een paar minuten, waarin de vonnissen al zijn vastgesteld, opgesloten in de gevangenis. Al onze activiteiten voor burgerrechten worden zonder rechtsgrond tot “veiligheidskwesties” verklaard, die vervolgens als excuus dienen om ons in de gevangenis te zetten. ”

Teheran: docenten protesteren voor de vrijlating van hun gevangen collega’s

Volgens berichten wordt Esmail Abdi blootgesteld aan zware omstandigheden in de gevangenis. Contact met de buitenwereld is verboden, en zijn vrouw en drie kinderen mogen hem niet bezoeken. Zijn vrouw vertelde dat zij vanaf 1 maart geen enkele informatie heeft gekregen de gezondheidstoestand van haar man alle die. Zij toonde grote bezorgdheid over de veiligheid en het welzijn van haar man.

Education International veroordeelt met klem dat Esmail Abdi vervolgd wordt vanwege zijn vakbondsactiviteiten en zijn eis voor gratis en voor iedereen toegankelijk onderwijs. De docentenvakvereniging is ervan overtuigd dat het Iraanse regime de druk op leraren die zich bezighouden met vakbondsactiviteiten heeft verhoogd, in plaats van zich bezig te houden met de eisen van de leraren voor onafhankelijke vakbonden en sociale rechtvaardigheid.