9 executies op 23 mei

24 mei 2017- Het moellahregime in Iran heeft de gewelddadige onderdrukking van de bevolking meteen na de schijnvertoning rond de presidentsverkiezingen hervat, met name door middel van executies en martelingen in gevangenissen in het hele land. Tien gedetineerden in de gevangenissen van Tabriz, Zahedan, Ardebil, Kermanshah en Isfahan en de Centrale Gevangenis in Karaj zijn op 22 en 23 mei opgehangen.

De autoriteiten in Zahedan executeerden de 30-jarige Abdulkarim Shahnavazi en legden een strop om de hals van een andere gedetineerde. Na getuige te zijn geweest van de dood van Shahnavazi werd de laatstgenoemde van de galg gehaald en kreeg hij te horen dat hij 40 dagen later geëxecuteerd zou worden.

Het moellahregime heeft opnieuw zijn toevlucht genomen tot grootschalige executies in een poging de toenemende protesten en de afschuw van de jongere generatie in te dammen. Rahmani Fazli, de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken, zei in verband met de grote aantallen inlichtingenagenten en ordebewakers die op vrijdag 19 mei werden ingezet: ‘De jongeren waren in de voorbije vier nachten massaal aanwezig op straat. De situatie was hoogst zorgelijk. Onze staat heeft vijanden.