8 juni 2017 – Het regime in Teheran is wereldwijd een van de ergste vervolgers van christenen. Vanwege actieve participatie binnen hun gemeente worden christenen gearresteerd met de vage beschuldiging “in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Het vervolgen van de christelijke minderheid in Iran duurt voort. Vooral Iraanse christenen met een moslimverleden, die in Iran voortdurend blootgesteld worden aan willekeurige arrestaties, intimidatie en opsluiting, worden hierdoor getroffen.

Onder het islamitische regime in Iran worden christenen wegens actieve deelname aan hun gemeente steeds weer gearresteerd, aangeklaagd met de vage beschuldiging “in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Het regime in Iran is erop uit om alle – ook christelijke – invloeden die een bedreiging kunnen opleveren voor hun machtspositie, te onderdrukken.

Volgens berichten van mensenrechtenorganisaties is er meer dan drie maanden na hun arrestatie nog steeds geen informatie over de verblijfplaats van Anousheh Rezabakhsh en haar zoon Soheil Zagarzadeh (foto). Beide hebben zich van de islam tot het katholicisme bekeerd.

Eind februari werden zij in hun woning in de noordwest Iraanse stad Urmia door de inlichtingendienst gearresteerd en meegenomen naar een onbekende locatie. Volgens ooggetuigen werd hun woning doorzocht, waarbij Bijbels en christelijke theologische boeken in beslag genomen zijn. De politie van het regime weigert elke informatie over hun verblijfplaats.

Pastor Nadarkhani en drie gemeenteleden riskeren lange gevangenisstraffen

In de noord Iraanse stad Rasht wordt het proces tegen vier voormalige moslims die zich tot het christendom bekeerd hebben nog steeds voortgezet. Pastor Youcef Nadarkhani (foto) werd in oktober 2016, samen met drie van zijn parochianen – Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh en Saheb Fadaei – aangeklaagd wegens het vermeende “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. De verdachten werden tijdens een hoorzitting in mei bedreigd met gevangenisstraffen tot wel 10 jaar.

Pastor Nadarkhani van de “Kerk van Iran” werd in september 2010 wegens afvalligheid van de islam en missionaire activiteiten ter dood veroordeeld. Als gevolg van internationale protesten werd de doodstraf, die op 8 september 2012 tegen hem werd geëist, omgezet in een gevangenisstraf van drie jaar.

Rechtszaak wegens “illegale verspreiding van het Evangelie”

In Teheran staat pastor Victor Beth-Tamraz (foto) terecht. Hij wordt beschuldigd van “illegale verspreiding van het Evangelie.” De pastor heeft de Pinkster-Assyrische Kerk van Teheran geleid tot die in 2009 door het regime werd opgeheven. Op 26-12-2014  werd pastor Victor gearresteerd toen hij, samen met andere christenen, thuis Kerstmis vierde. Na enkele maanden werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Op 26-08-2016 werden de zoon van pastor Victor Ramiel Beth-Tamraz en andere leden van de gemeente gearresteerd. De arrestanten werden wekenlang zonder aanklacht vastgehouden en ondervraagd in Evin gevangenis in Teheran. Klaarblijkelijk wilde de geheime dienst op deze manier belastend bewijsmateriaal verzamelen voor het proces tegen pastor Victor.

Twee van de in augustus 2016 gearresteerde parochianen, Amin Afshar Naderi en Hadi Askari, worden sinds hun arrestatie in de Evin gevangenis vastgehouden. De twee mannen, die zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd, riskeren rechtszaken wegens “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. Amin Afshar Naderi was van Kerstmis 2014 tot februari 2015 ook al gedetineerd. De rechterlijke macht beschuldigden hem van zendingsactiviteiten, Bijbel distributie, en het huiskerk-activiteiten.

In de World Watch List 2017 van de interkerkelijke christelijke hulporganisatie Open Doors staat Iran is op de achtste plaats. Het regime in Teheran hoo