28 juni 2017 – Deutsche Welle: Iran weigert om de Onderwijs Agenda van de UNESCO uit te voeren. De religieuze leider Khamenei ziet de mondiale overeenkomst als een samenzwering van het Westen. Hij discrimineert vrouwen en minderheden als de Bahá’í.

Het regime in Teheran heeft definitief besloten dat de UNESCO Onderwijs Agenda 2030  niet in Iran wordt uitgevoerd, en heeft daarmee weer met een internationale verplichting gebroken.

In een online artikel schrijft Deutsche Welle onder meer:

De mondiale Onderwijs Agenda 2030  is in 2015 wereldwijd door de Ministers van Onderwijs aangenomen. De Iraanse regering, onder leiding van president Hassan Rohani heeft hem ondertekend. Daarin verbinden de ondertekenaars zich onder andere de toegang tot onderwijs voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht en religie, te garanderen. De Onderwijs Agenda maakt deel uit van de 17 VN duurzaamheidsdoelstellingen.

Voor de hoogste politieke en religieuze leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, komt het neer op een samenzwering. “Wat is ontworpen als een duurzame ontwikkeling, is slechts een plan om de westerse waarden en cultuur over de hele wereld te verspreiden,” verklaarde Khamenei plotseling in het voorjaar, kort voor de presidentsverkiezingen.

Boze Iraniërs lieten hun sarcasme de vrije loop in de sociale netwerken. “De religieuze leider houdt niet van de Onderwijs Agenda 2030, omdat deze in het Westen werd geschreven. Wat hij wel graag aanneemt van het Westen zijn ballistische raketten, kernenergie en hijskranen voor openbare executies.”

Studeren verboden – de Bahá’í

Het onthouden van de Onderwijs Agenda heeft tastbare gevolgen voor veel Iraniërs. “Onze kinderen mogen niet studeren. Sinds de islamitische revolutie in Iran is dat voor alle aanhangers van de Bahá’í religie verboden,” klaagde Simin Fahandej tegen de Deutsche Welle. Fahandej is woordvoerster van de internationale Bahá’í gemeenschap bij de Verenigde Naties in Genève. De Bahá’í zijn een van de grootste religieuze minderheden in Iran. Iraanse media schatten hun aantal op 40.000 tot 300.000 – officiële statistieken bestaan niet.

Andere religieuze minderheden in Iran worden beschermd: Zoroasters, Mandaeërs, joden en christenen vormen ongeveer twee procent van de 80 miljoen Iraniërs. Het Bahá’í geloof  wordt door de Iraanse regering niet als religie erkend, omdat de oprichter Baha’ullah na de profeet Mohammed (die voor moslims de laatste is) kwam. Zijn volgelingen worden in de Islamitische Republiek Iran als afvalligen beschouwd en zijn blootgesteld aan tal van represailles.

Nadat de Iraanse regering de Onderwijs Agenda had verworpen, postten activisten op internet foto’s van Bahá’í, die in 1983 wegens hun geloof geëxecuteerd zijn. Op een daarvan staat de toen 17-jarige Mona Mahmudnizhad. Ze had kinderen onderwezen die de school moesten verlaten omdat ze Bahá’í waren. Hiervoor werd ze ter dood veroordeeld.

“In 1993 kwam er een geheim memorandum van de Iraanse regering in de openbaarheid. Daarin stond .. Bahá’í moeten ongeschoold en analfabeet blijven. Dat willen de Iraanse heersers niet veranderen”, aldus Simin Fahandej.

Discussie verboden – de rechten van vrouwen

In het onderwijs worden de vrouwen ook gediscrimineerd. De vereiste van de UNESCO Agenda om hen gelijke kansen te geven, was nog een aanleiding voor felle debatten in Iran. De UNESCO Onderwijs Agenda “wil gendergelijkheid bereiken en alle vrouwen en meisjes tot zelfbeschikking in staat stellen”. Dat past de hardliners binnen het regime niet. “Zodra het gesprek op vrouwen en hun rechten komt, worden alle gesprekken en eventuele samenwerking beëindigd. De heersers beschoouwen elke discussie over de rechten van vrouwen als een aanval op de cultuur”, analyseert de vrouwenrechtenactiviste Farideh in een interview met de Deutsche Welle.

Farideh is een van de activisten die in augustus 2006  een initiatief voor de juridische gelijkheid van vrouwen in Iran hebben gelanceerd, de “One Million Signatures Campaign” voor de rechten van vrouwen. Veel van haar medestanders zitten vandaag de dag in de gevangenis, zoals de mensenrechtenactiviste en journaliste Narges Mohammadi. … Iraanse studentes worden momenteel uitgesloten van 77 belangrijke studierichtingen, zoals bijvoorbeeld accountancy en engineering.