25 juni 2017- Reporters Without Borders veroordeelt de toenemende controle en censuur van het internet en de intimidatie van journalisten en bloggers onder het regime in Teheran.

De organisatie Reporters Without Borders (RSF), die wereldwijd campagne voert voor de vrijheid van informatie, heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de voortdurende onderdrukking van de vrijheid van de media in Iran. RSF veroordeelt de toenemende controle en censuur van het internet en de intimidatie van journalisten en bloggers onder het regime in Teheran. Volgens RSF zijn sinds begin dit jaar 94 bloggers, vooral gebruikers van de SMS-dienst Telegram, in Iran gearresteerd.

Steeds meer dissidente journalisten worden gearresteerd en wegens vermeende “propaganda tegen de staat” en “belediging van de leider van het regime ” berecht en gestraft.

Bij de arrestanten is ook de fotojournaliste Asal Esmailzadeh (foto), die op 20 juni zonder aanklacht in hechtenis werd genomen. Ze werd gearresteerd toen ze haar man, de journalist Saed Seif, vergezelde naar een verhoor bij het openbaar ministerie in Teheran. Asal Esmailzadeh wordt op een onbekende locatie vastgehouden. Ze zas in 2013 ook al vier maanden in hechtenis.

Volgens Reporters Without Borders werden op 9 april drie internet bloggers tot 12 jaar gevangenis veroordeeld. De drie bloggers, Mohammad Mohajer, Alireza Tavakoli en Mohammad Mehdi Zaman Zadeh, waren in september 2016 gearresteerd wegens het verspreiden van nieuws via de internetdienst Telegram.

Het islamitische regime in Iran rechtvaardigt internetcensuur zogenaamd als “bescherming van het publiek tegen immorele inhoud”, maar verruimt dit steeds meer tot websites met die politieke, religieuze en mensenrechten inhoud.

In de ranglijst van de persvrijheid van Reporters Without Borders staat Iran momenteel op nummer 165 van 180 landen en is daarmee een van de landen waar de persvrijheid en de vrijheid van informatie het ergste wordt geschonden.