16 juli 2017-De afgelopen weken zijn in Iran 12 christenen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 jaar of meer. Mensenrechtenorganisaties en christelijke hulporganisaties hebben opgeroepen te protesteren tegen de recente escalatie van de onderdrukking van christenen in Iran.

De internationaal bekende Iraanse pastor Youcef Nadarkhani en drie leden van zijn gemeente, Mohammadreza Omidi, Yasser Mossayebzadeh en Saheb Fadaie, zijn in juli veroordeeld tot tien jaar gevangenis. Nadarkhani en Omidi werden ook veroordeeld tot twee jaar ballingschap na het uitzitten van hun gevangenisstraf. Als plaats van ballingschap werd Nikshahr genoemd, in het uiterste zuiden van Iran en ongeveer 2000 kilometer van hun woonplaats.

De vier voormalige moslims, afkomstig uit de noord Iraanse stad Rasht, die zich tot het christendom hebben bekeerd, zijn aangeklaagd voor het vermeende “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”. De reden voor hun veroordeling is hun bekering tot het christendom en hun actieve medewerking aan huiskerken.

Omidi, Mossayebzadeh en Fadaie waren in 2016 al veroordeeld tot 80 zweepslagen omdat ze bij het Avondmaal wijn gedronken hadden. De straf is niet uitgevoerd. Het alcoholgebruik is ​​voor christenen in Iran toegestaan, maar voor moslims strafbaar. Christelijke bekeerlingen zijn voor de wet nog steeds moslim, omdat de islamitische wetten in Iran verbieden zich van de islam te bekeren tot een andere religie.

Pastor Nadarkhani werd wereldwijd bekend toen een revolutionaire rechtbank hem in 2010 wegens “afvalligheid” ter dood veroordeelde. Dit heeft internationale protesten veroorzaakt. In 2012 mocht Nadarkhani de gevangenis verlaten, was maar vervolens werd hij herhaaldelijk gearresteerd en geïntimideerd omdat hij zijn werk voor de gemeente niet opgaf.

De afgelopen weken zijn in Iran 12 christenen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 10 jaar of langer. De arrestaties maken deel uit van een nieuwe vervolgingscampagne van het islamitische regime in Iran, die vooral is gericht tegen Iraanse christenen met een moslimachtergrond. Mensenrechtenorganisaties en christelijke hulporganisaties hebben opgeroepen te protesteren tegen de recente escalatie van de onderdrukk