1 augustus 2017 -Mensenrechtenactivisten kenmerken de detentie en berechting van de wetenschapper Xiyue Wang als een nieuw geval van politieke gijzeling door het regime in Teheran. In Iran worden tientallen buitenlandse burgers – 90 procent van de gevallen  betreft Iraniërs met een dubbele nationaliteit – opgesloten en om politieke of economische redenen door het regime misbruikt als onderhandelingsmiddel.

In juli werd bekend dat de in Iran gedetineerde Amerikaan Xiyue Wang (op de foto met zijn vrouw en zoon), zogenaamd wegens spionage, tot tien jaar gevangenisstraf werd veroordeeld. Volgens de berichten zit de wetenschapper, die werkzaam is bij de Amerikaanse Princeton Universiteit, sinds augustus 2016 in de gevangenis in Teheran.

De 37-jarige Xiyue Wang, die oorspronkelijk uit China komt en gestudeerd heeft aan de Universiteit van Washington en de Harvard Universieit, is promovendus bij Princeton. Hij werd Amerikaans staatsburger en heeft gewerkt als vertaler voor het Internationaal Comité van het Rode Kruis in Afghanistan. Hij werd volgens Princeton in Teheran gearresteerd toen hij onderzoek deed voor zijn proefschrift op het gebied van Euraziatische geschiedenis van de late 19e en vroege 20e eeuw. De universiteit verwierp de aanklachten tegen Wang en doet zijn best voor zijn vrijlating.

Mensenrechtenactivisten kenmerken de detentie en berechting van de wetenschapper als een nieuw geval van politieke gijzeling door het regime in Teheran. In Iran worden tientallen buitenlandse burgers – 90 procent van de gevallen  betreft Iraniërs met een dubbele nationaliteit – opgesloten en om politieke of economische redenen door het regime misbruikt als onderhandelingsmiddel.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS reageerde met scherpe kritiek. De Iraanse leiding gaat door met hun praktijken om “Amerikaanse burgers en andere buitenlanders op te sluiten op valse beschuldigingen betreffende de binnenlandse veiligheid,” aldus het State Department in Washington en ze eisten “de onmiddellijke vrijlating” van alle “illegaal” vastgehouden VS burgers in Iran

Volgens de Rechterlijke Macht van het regime in Teheran zou Wang “streng geheime documenten” uit een bibliotheek gearchiveerd hebben. Mensenrechtenactivisten noemde de beschuldigingen absurd, aangezien openbaar toegankelijke documenten niet streng geheim kunnen zijn. Bovendien is het niet duidelijk om welke documenten het eigenlijk gaat.

Hua Qu, de vrouw van Xiyue Wang verklaarde dat haar man onschuldig is en eiste zijn vrijlating. “Mijn man is een van de vriendelijkste en meest attente mensen die ik ooit heb ontmoet. Hij is een liefhebbende echtgenoot en vader. Onze vier jaar oude zoon mist zijn vader al langer dan een jaar van zijn jonge leven. Mijn man is ten onrechte gevangen gezet wegens spioneren, iets wat hij nooit gedaan heeft en nooit zou doen.

Mijn man is al lang zeer geïnteresseerd in de Euraziatische geschiedenis van de 19e en 20e eeuw. Afgelopen zomer was hij alleen in Iran om Perzisch te leren en als promovendus in de geschiedenis aan de Princeton Universiteit onderzoek te doen voor zijn proefschrift. Wij hopen van harte dat de Iraanse autoriteiten hem gauw weer vrijlaten, zodat hij naar zijn gezin kan terugkeren.”

De decaan van de Princeton University, Christopher Eisgruber, verklaarde dat de universiteit aanvankelijk de arrestatie van Wang vertrouwelijk behandelde om zijn vrijlating te bewerkstelligen

“Bijna een jaar geleden hebben de Iraanse autoriteiten een van onze studenten, Xiyue Wang, gearresteerd en beschuldigd van spionage, hoewel hij uitsluitend voor specialistisch onderzoek en om Perzisch te leren in Iran was,” schreef hij. “Vorig jaar is de universiteit vrijwel elke dag bezig geweest om hem vrij te krijgen en hem en zijn familie bij te staan in deze zeer moeilijke tijd. Ik ben de mensen op de campus en de studenten net zo dankbaar als de professionals uit de private sector en van de overheid, die ons hebben gesteund bij onze inspanningen om de vrijlating van Xiyue Wang te bewerkstelligen. Zijn onrechtmatige opsluiting bedreigt zijn gezondheid, bezorgt zijn familie verdriet en heeft iedereen geschokt, die van zijn benarde situatie afweet.”