18 augustus 2017 – De deskundige op het gebied van rampengeneeskunde zit op grond van ongerechtvaardigde beschuldigingen in de Evin gevangenis van Teheran. Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat het Iraanse regime zijn gevangenisstraf als politiek wapen gebruikt, zoals ook het geval is bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

De Iraanse arts en docent Dr. Ahmadreza Djalali zit sinds eind april wegens geheel ongegronde beschuldigingen onterecht in de Evin gevangenis in Teheran. De medicus, die in Zweden woont, werd onder bedreiging gedwongen om bekentenissen te ondertekenen waarmee hij zichzelf belastte.

De 45-jarige Ahmadreza Djalali is docent en onderzoeker op het gebied van rampengeneeskunde en heeft gedoceerd bij Europese universiteiten. Hij heeft gewerkt bij het Zweedse Karolinska Instituut en als lector bij universiteiten in Italië en België. Hij was op uitnodiging van de Universiteit van Teheran naar zijn vaderland gegaan en had eerder met de Rode Halve maan in Iran samengewerkt.

Eind januari ondervond Ahmadreza Djalali dat hij beschuldigd was van ‘spionage voor vijandige staten’ en met de doodstraf werd bedreigd. Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat het Iraanse regime zijn gevangenisstraf gebruikt als politiek wapen, zoals ook het geval is bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

Zijn echtgenote, Vida Mehrannia, die in Zweden woont, meldt dat de juridische onzekerheid voor haar echtgenoot aanhoudt. Een voor 2 augustus is aangestelde rechter werd afgezegd, terwijl Djalali en twee leden van de Zweedse ambassade in Teheran in het gebouw van de rechtbank wachtten. Het proces werd zogenaamd wegens ziekte van de rechter voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Begin juli heeft het Iraanse regime buitenlandse diplomaten uitgenodigd om geselecteerde gedeeltes van de Evin gevangenis te bezoeken. Amnesty International sprak over een “smakeloze PR-truc” met als doel de duistere realiteit van deze gevangenis te verhullen. De diplomaten mochten geen politieke gevangenen, waarvan velen voor hun bezoek geïsoleerd werden opgesloten, ontmoeten. Tevens werden Ahmadreza Djalali en andere gevangenen met een dubbele nationaliteit tijdens dit propagandabezoek opgesloten in sectie 209 van de gevangenis, waartoe de diplomaten geen toegang hadden.

Andere gedetineerden met dubbele nationaliteit die in Teheran gevangen zitten zijn:

  • Saaed Malekpour, die in Iran geboren is en in Canada woonde, zit sinds oktober 2005 een levenslang uit.
  • De Amerikaans-Iraanse zakenman Siamak Namazi, die sinds oktober 2015 gevangen zit, en zijn vader, de 80-jarige Bagher Namazi, die sinds februari 2016 gedetineerd is, werden tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.
  • De 77-jarige zakenman met de Iraanse en Britse nationaliteit, Kamal Foroughi, werd tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld en is sinds 2015 gedetineerd.
  • De Brits-Iraanse Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in september tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze zit sinds april 2016 gevangen.
  • De Brits-Iraanse Roya Saberi Nobakht zit sinds oktober 2013 gevangen en is tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld.
  • Nizar Zakka, die in Libanon geboren is en in de VS woonde, zit sinds september 2015 gevangen en werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.
  • Kamran Ghaderi, die Iraans en Oostenrijks is, werd in januari 2016 gevangen genomen en is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.
  • Karan Vafadari, die de Iraanse en Amerikaanse nationaliteit heeft, zit sinds juli 2016 gevangen en wacht nog op zijn veroordeling.