17 september 2017-Raheleh Rahemipour eist opheldering over ​​wat er met haar broer en haar nichtje is gebeurd, die begin jaren 80 in een Iraanse gevangenis verbleven en toen door het regime dood verklaard werden. Daarvoor wordt de mensenrechtenactiviste vervolgd en gestraft.

Op 10 september werd de Iraanse mensenrechtenactiviste Raheleh Rahemipour (foto) gearresteerd in haar woning in Teheran en naar de Evin gevangenis gebracht. De agenten, die blijkbaar tot de inlichtingendienst behoren, hebben zich niet gelegitimeerd en gaven geen reden voor de arrestatie, maar zeiden alleen dat ze gearresteerd werd om haar te ondervragen. Sinds haar arrestatie mocht ze geen contact opnemen met ​​haar advocaat.

Raheleh Rahemipour heeft jarenlang geprobeerd om de waarheid te achterhalen over wat er met haar broer en haar nichtje is gebeurd, die begin jaren 80 in een Iraanse gevangenis zaten en vervolgens door het regime dood verklaard werden. Zij behoren tot de duizenden mensen die in de jaren tachtig spoorloos ‘verdwenen’ zijn in de gevangenissen van het regime in Teheran. De familieleden werden alleen geïnformeerd over de dood van de gevangenen, maar ze wisten niets over de omstandigheden van hun dood of waar ze begraven werden.

Raheleh Rahemipour’s broer Hossein werd in augustus 1983 samen met zijn zwangere vrouw gearresteerd wegens zijn connecties met een politieke oppositiegroepering. Raheleh Rahemipour’s nichtje Golrou werd in april 1984 in de Evin gevangenis geboren, maar werd na 15 dagen bij haar moeder weggehaald, zogenaamd voor medische tests. Aan de familie werd later verteld dat ze gestorven was, maar de overheidsinstanties hebben nooit een overlijdensakte of informatie over de omstandigheden van haar dood of haar begrafenis overlegd.

Ongeveer een jaar na de arrestatie van de broer van Raheleh Rahemipour, kreeg zijn familie een oproep vanuit de Evin gevangenis waarbij gevraagd werd zijn persoonlijke bezittingen op te halen. Daardoor was het voor hen duidelijk dat hij geëxecuteerd zou worden. Zijn lichaam werd nooit overgedragen aan zijn familie en er is ook nooit een overlijdensakte afgegeven.

Het regime van Teheran vervolgd en bestraft familieleden die informatie willen over de massamoord op politieke gevangenen in de jaren tachtig. Ook Raheleh Rahemipour werd in februari 2017 door een revolutionaire rechtbank in ‘Teheran’ tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘propaganda tegen het regime’. Als ‘bewijs’ gebruikte de rechtbank haar interviews met de media over het verdwijnen van haar familieleden en haar deelname aan geweldloze bijeenkomsten, waarbij ze een bord omhoog houdt waarop staat: ‘Jullie hebben mijn broer vermoord. Wat hebben jullie met zijn kind gedaan?’ De VN had al eerder de Iraanse autoriteiten gevraagd de vervolging van de mensenrechtenactiviste te stoppen. Raheleh Rahemipour wacht al sinds februari 2017 op de uislag van haar beroepsprocedure.

Amnesty International eist in een persbericht de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Raheleh Rahemipour. Magdalena Mughrabi, Midden-Oosten expert bij Amnesty International, zei:

“Raheleh Rahemipour moest al zorgen en angst doorstaan door de verdwijning van haar verwanten, en wordt nu geconfronteerd met een onrechtvaardige gevangenisstraf wegens haar pogingen om uit te zoeken wat er met hen gebeurd is. Haar arrestatie is alweer een bewijs van de wrede vastberadenheid van Iraanse leiders om haar door intimidatie het zwijgen op te leggen en haar lijden te verlengen”

“In plaats van de lijdende families, die hun verwanten zoeken, te bestraffen, moeten de Iraanse autoriteiten voldoen aan hun gerechtvaardigde eis om waarheid en rechtvaardigheid.”