Baquer Namazi met zijn zoon Siamak

4 oktober 2017 -De VN-werkgroep willekeurige detentie heeft bevestigd dat de detentie van Baquer en Siamak Namazi in Iran een schending is van de internationale wetgeving en heeft de regering van Teheran opgeroepen om de twee gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

De VN-werkgroep willekeurige detentie onderzoekt wereldwijd gevallen waarbij mensen willekeurig of in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving hun vrijheid ontnomen wordt. Daarbij hoort onder andere gevangenisstraf zonder rechtsgrondslag of zonder de mogelijkheid van rechterlijke toetsing, maar ook gevangenisstraf als gevolg van een veroordeling in een oneerlijk proces.

In september heeft de VN-werkgroep de detentie van de Amerikaanse Siamak Namazi en zijn vader Baquer Namazi, beiden van Iraanse afkomst, als een schending van het internationaal recht aangemerkt en van het regime in Iran geëist de twee gevangenen onmiddellijk vrij te laten en hen schadeloos te stellen voor hun onwettige detentie. De Washingtonse advocaat Jared Genser, die de familie Namazi vertegenwoordigt, heeft bij aanvang van de Algemene Vergadering van de VN van dit jaar een overeenstemmend 11 pagina’s tellend rapport van de werkgroep openbaar gemaakt.

Siamak Namazi (46), die werkzaam was voor een olie- en gasbedrijf in Dubai, werd in oktober 2015 gearresteerd toen hij naar Iran ging om zijn familie te bezoeken. Zijn 80-jarige vader Baquer Namazi, een voormalig medewerker van UNICEF, ging in februari 2016 naar Iran nadat men hem had beloofd dat hij zijn zoon kon bezoeken in de Evin gevangenis in Teheran. Na zijn aankomst werd de vader ook gearresteerd en in dezelfde gevangenis als zijn zoon opgesloten.

Vader en zoon werden in oktober 2016 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens vermeende “samenzwering met een vijandige staat”, waarmee de Verenigde Staten wordt bedoeld. Beide hadden niet voldoende toegang tot advocaten of het recht zich bij de rechtbank te verdedigen, aldus het verslag van de werkgroep. Er was niets wat erop wees dat de twee gevangenen ooit tegen de nationale belangen van Iran hadden gehandeld.

Babak Namazi houdt campagne voor de vrijlating van zijn vader en zijn broer, die onterecht in Iran gevangen zitten (links advocaat Jared Genser).

Advocaat Jared Genser heeft zich in april tot de VN-werkgroep gewend met het argument dat het regime in Teheran Siamak en Baquer Namazi willekeurig van hun vrijheid heeft beroofd en hen onder omstandigheden die overeenkomen met foltering gevangen houdt. De werkgroep van de Verenigde Naties sloot zich in hoge mate aan bij de beschuldigingen van Genser en kwam tot de conclusie dat het Iraanse regime vader en zoon het recht op een ​​eerlijk proces onthouden heeft.

In het rapport staat dat hun detentie deel uitmaakt van de “toenemende praktijken” van het regime van Teheran om Iraans-Amerikaanse burgers op te sluiten. De werkgroep heeft zich ‘ernstig bezorgd’ uitgelaten over de verslechterende gezondheid van de twee mannen.

Personeel van de Revolutionaire Garde heeft Siamak Namazi in de Evin gevangenis mishandeld en hem gedwongen om overheidspropaganda met foto’s van hem en zijn vader te bekijken, vertelde Genser tegen de VN-werkgroep. Siamak was 26 kilo afgevallen tijdens een hongerstaking en zijn familie was bezorgd dat hij zelfmoord zou kunnen plegen.

Baquer Namazi wordt ook blootgesteld aan strenge gevangenisvoorwaarden, waaronder eenzame opsluiting, aldus Genser. De 80-jarige man heeft een hartkwaal die al voor zijn detentie behandeld had moeten worden. Sinds zijn gevangenschap is hij al minstens tweemaal klinisch behandeld, maar toegang tot zijn eigen arts, die hem in het verleden had behandeld, werd geweigerd.