19 oktober 2017-Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die in Iran al tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, is opnieuw beschuldigd van zogenaamde “couppogingen”. Deze nieuwe aanklacht kan leiden tot een veroordeling van nog eens16 jaar gevangenisstraf. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van de stichtingsmedewerkster.

De in Iran gedetineerde Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter Gabriella), moest 8 oktober opnieuw voor een revolutionaire rechtbank verschijnen. Volgens haar man werd ze daar door een revolutionaire rechter ondervraagd in verband met nieuwe beschuldigingen wegens vermeende “couppogingen”. Deze nieuwe aanklacht kan leiden tot een veroordeling van nog eens16 jaar gevangenisstraf. De Britse staatsburger van Iraanse herkomst werd in september 2016 in Teheran tot vijf jaar gevangenis veroordeeld.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die al 18 maanden gevangen zit, moest nu zonder gerechtelijke bijstand voor de rechtbank verschijnen en kreeg door de nieuwe beschuldigingen een zenuwinzinking. Haar lichamelijke en geestelijke gezondheid was al aangetast door haar onrechtmatige gevangenisstraf en is nu nog verder verslechterd.

Pas na het proces mocht de gevangene haar advocaat bellen, die geschokt was door de nieuwe beschuldigingen. De advocaat en de familie van Nazanin Zaghari-Ratcliffe hadden gehoopt haar binnenkort vervroegd uit de gevangenis te kunnen krijgen. Volgens de Iraanse wet zou het mogelijk zijn om volgende maand zo’n vervroegde vrijlating voor de gevangene aan te vragen.

Aangezien Nazanin Zaghari-Ratcliffe opnieuw werd aangeklaagd, is vervroegde vrijlating uitgesloten, en haar familie moest zelfs een borg voor haar betalen om te voorkomen dat ze opnieuw in isolatie zou worden opgesloten. Twee weken geleden werd haar beloofd dat ze voor het eerst een weekendverlof kreeg om haar dochter te zien. Maar toen werd de vrijheid weer verboden.

Londen: protest tegen de detentie van Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran

De 38-jarige Nazanin Zaghari-Ratcliffe was met haar dochter Gabriella van een bezoek aan haar familie in Teheran op de terugweg naar Londen toen ze op 3 april 2016 werd gearresteerd. Het paspoort van haar dochter, die Brits is, werd door de autoriteiten in beslag genomen. De dochter, die nu aan de zorg van de grootouders in Teheran is toevertrouwd, kan niet naar haar vader, die in Londen woont, gaan. De moeder kan haar driejarige dochter alleen in de gevangenis zien.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in Iran op grond van verzonnen aanklachten tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens vermeende “couppogingen”. Zij is nooit betrokken geweest bij politieke activiteiten in Iran. Zoals Iran-deskundigen bevestigen, gebruikt het regime in Teheran haar gevangenisstraf als politiek drukmiddel – zoals ook bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe was medewerkster van de Thomson Reuters Foundation, een stichting ter bevordering van onafhankelijke journalistiek en de rechtsstaat, die wereldwijd journalisten opleidt. Monique Villa, CEO van de Thomson Reuters Foundation, verklaarde meerdere malen dat ze “volledig overtuigd” was  van Nazanins onschuld en eiste haar onmiddellijke vrijlating. In haar hoedanigheid als personeelslid van de Thomson Reuters Foundation had ze nog nooit iets met Iran te maken gehad.

Richard Ratcliffe (op de foto in het midden), de echtgenoot van gedetineerde Nazanin Zaghari-Ratcliffe, zet zich in Londen d.m.v. een internationale campagne in voor de vrijlating van zijn vrouw. Hij heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op de Britse regering om duidelijk stelling te nemen en een ​​verklaring af te leggen dat Nazanin onschuldig is. De regering moet in het openbaar haar onmiddellijke vrijlating eisen en druk uitoefenen zodat de Britse ambassadeur haar kan bezoeken om rechtstreeks met haar te spreken en om een ​​beeld te krijgen van haar gezondheidstoestand.

Richard Ratcliffe eiste in oktober opnieuw dat de Britse regering eindelijk Brits-Iraanse burgers moet beschermen. “Het is niet genoeg zich alleen met economie bezig te houden,” zei Ratcliffe. Het is “onverantwoord’ en harteloos” om mensen wegens economische betrekkingen naar een land te sturen waarin ze door de revolutionaire garde gewoon kunnen worden vastgezet, en dat er niemand is die zich daartegen verzet.

De Londense parlementsafgevaardigde Tulip Siddiq noemde de nieuwe ontwikkelingen in de zaak Nazanin Zaghari-Ratcliffes een schandaal. De beschuldigingen zijn gefingeerd en geven blijk van een koudbloedige minachting voor de fundamentele mensenrechten.

“Er bestaat een duidelijk patroon in de behandeling door Iran van Britten met een dubbele burgerschap. En het zwakke overheidsbeleid ten opzichte van de Iraanse autoriteiten lijkt er niet toe te leiden dat  hun dwangpositie verbetert”, zei Siddiq. De minister van Buitenlandse Zaken moet zonder enig voorbehoud aandringen op vrijlating.