27 augustus 2017-In Iran worden politieke gevangenen extra bestraft, omdat hen een onmenselijk gevangenisregime wordt opgelegd, dat een ernstig gevaar voor hun gezondheid vormt. Daartegen protesteren vele gevangenen in de Raja’i-Shahr-gevangenis, niet ver van Teheran, met een hongerstaking. Hen blijft niets anders over dan het eigen leven te riskeren om aandacht te krijgen voor de gruwelijkheden en de mishandelingen.

In de beruchte Raja’i-Shahr-gevangenis in de stad Karaj nabij Teheran protesteren minstens 18 politieke gevangenen tegen de gruwelijk onmenselijke en mensonwaardige omstandigheden waaraan ze in deze gevangenis blootgesteld zijn.

Eind juli werden meer dan 50 politieke gevangenen, die deels al jaren in deze gevangenis geïnterneerd zijn, naar de trakt  10 verplaatst. Onder hen zijn mensenrechtenverdedigers, vakbondsleden, journalisten, studenten, politieke dissidenten en aanhangers  van de vervolgde geloofsgemeenschap van de  Baha’i. Gevangenen berichtten dat ze tijdens de verhuizing door bewakers geslagen zijn. Zij mochten hun medicijnen en persoonlijke bezittingen, zoals kleding, boeken en brieven niet meenemen. Een deel van hun persoonlijke bezittingen, waaronder dagboeken, foto’s brieven en andere voorwerpen met herinneringswaarde werden daarna vernietigd.