25 oktober 2017 Asma Jahangir, de speciale rapporteur van de VN over de situatie van de mensenrechten in Iran, en José Antonio Guevara Bermudez, voorzitter van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie, verklaarden dat ze ervan overtuigd zijn dat de Britse medewerkster van een liefdadigheidsinstelling, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, in Iran willekeurig van haar vrijheid werd beroofd.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe zit al meer dan 18 maanden in Iran gevangen. Haar dochter Gabriella, nu drie jaar oud, mag haar alleen in de gevangenis zien.

Twee mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties hebben het regime in Iran opgeroepen de in Teheran gedetineerde Britse liefdadigheidsmedewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe onmiddellijk vrij te laten. Zij maken zich ernstige zorgen over de gezondheid van de uit Iran afkomstige Britse staatsburger, die onlangs met nieuwe beschuldigingen werd geconfronteerd. Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd in september 2016 in Teheran tot vijf jaar gevangenis veroordeeld. De nieuwe aanklachten kunnen nu leiden tot nog eens 16 jaar gevangenisstraf.

Asma Jahangir, de speciale rapporteur van de VN over de situatie van de mensenrechten in Iran, en José Antonio Guevara Bermudez, voorzitter van de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie, verklaarden dat ze ervan overtuigd zijn dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe willekeurig van haar vrijheid werd beroofd en dat haar recht op een eerlijk proces voor een onafhankelijke rechtbank is geschonden. Iran heeft daarmee zijn internationale verplichtingen inzake de mensenrechten ernstig geschonden.

Volgens berichten moest Nazanin Zaghari-Ratcliffe op 8 oktober te zonder rechtsbijstand voor een revolutionaire rechtbank verschijnen en kreeg ze door de nieuwe aanklachten een zenuwinzinking. Haar lichamelijke en mentale gezondheid is al beschadigd door haar illegale detentie en is nu nog verder verslechterd.

De VN-deskundigen waren ook bezorgd dat het verzoek van de gevangene om verlof, waar ze wettelijk recht op heeft, werd afgewezen, en dat haar familie met het oog op de nieuwe beschuldigingen borg moest betalen om te voorkomen dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe wederom geïsoleerd zou worden opgesloten.

De VN-werkgroep inzake willekeurige detentie, die zich bezighoudt met gevallen waarin mensen illegaal en onwettig zijn vastgezet, heeft al in augustus 2016 haar vrijlating geëist.