8 november 2017- Shahnaz Akmali eist gerechtigheid voor de dood van haar zoon, die in Iran door de troepen van het regime werd gedood. Zij zet zich ook in voor de vrijlating van politieke gevangenen. Daarvoor wordt ze nu door het regime van Teheran gestraft.

Shahnaz Akmali met de foto van haar gedode zoon

De Iraanse mensenrechtenverdedigster Shahnaz Akmali werd eind oktober door een revolutionair gerechtshof in Teheran tot een jaar gevangenis veroordeeld. Het is haar ook verboden om naar het buitenland te reizen en om via sociale netwerken op internet commentaar te leveren. De 52-jarige vrouw zat eerder dit jaar 24 dagen zonder toegang tot juridisch advies vast in de Evin gevangenis van Teheran. Op 18 februari werd ze op borgtocht voorlopig vrijgelaten.

Shahnaz Akmali werd mensenrechtenactiviste nadat haar zoon Mostafa in 2009 tijdens geweldloze civiele protesten tegen de dictatuur gedood werd. De 26-jarige Mostafa Karimbeigi was een van de demonstranten die tijdens de massale protesten van 27 december 2009 door regimetroepen werden doodgeschoten. Vijftien dagen na zijn verdwijning bracht de  politie van het regime de familie naar het mortuarium van de Kahrizak gevangenis waar ze het lichaam van Mostafa konden identificeren.

Daarna zocht Shahnaz Akmali dapper de  publiciteit en eiste van de rechterlijke macht om degenen te identificeren en te beschuldigen die verantwoordelijk waren voor de dood van haar zoon. In de afgelopen jaren hield Shahnaz Akmali samen met de moeders van andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen in Iran wakes en demonstraties om gerechtigheid voor hun dierbaren te eisen. Ze organiseerde ook publieke steun voor politieke gevangenen en hun families. In januari 2017 hield Shahnaz Akmali met andere activisten een campagne op social media voor de vrijlating van mensenrechtenactivist Arash Sadeghi, die een straf van 15 jaar uitzit in de Evin gevangenis.

Shahnaz Akmali bij het graf van haar gedode zoon

Nadat het vonnis tegen Shahnaz Akmali bekend was gemaakt protesteerden tal van Iraniërs en mensenrechtenactivisten op internet en eisten de annulering van de straf. De mensenrechtenverdedigster wordt alleen maar gestraft omdat ze niet bereid is stilzwijgend de moord op haar zoon en de onderdrukking in Iran te accepteren.

De onrechtvaardige justitie in Iran beschuldigt Shahnaz Akmali o.a. van contact met andere Iraanse mensenrechtenactivisten, waaronder de met internationale prijzen onderscheiden mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh. Verder wordt de gevangenisstraf gemotiveerd door het feit dat Shahnaz Akmali interviews gaf aan buitenlandse media en informatie over de situatie van politieke gevangenen op internet publiceerde.