16 November 2017-Honderden mensen werden gedood door de aardbeving die Iran en Irak trof eerder deze week. Het werd helemaal in Turkije en Pakistan gevoeld en versloeg de dodelijke aardbeving in Mexico in September.

Eén klein dorpje genaamd Quik Hasan werd bijzonder geraakt door de beving, met meer dan 50 doden. Het kleine boerendorp behelst maar 170 huishoudens en de overlevende bewoners hebben buiten in de kou moeten overleven sinds de aardbeving. De doden zijn begraven in snel door hun families gedolven graven.

De Iraanse overheid heeft gefaald in het geven van hulp aan de bevolking. Het zijn de inwoners van Iran die hun medeburgers bijstaan. De Iraanse hulpdiensten van de Rode Halve Maan konden alleen maar 30 tenten leveren aan de dorpsbewoners.

Eén dorpsbewoonster, staand temidden van haar huis dat nu in puin ligt, zei dat de staat haar volk in de steek heeft gelaten. De zestigjarige vrouw, Ayasheh Karami, zei: “ Mensen helpen mensen.”

De dorpsbewoners hebben geprobeerd te redden wat ze konden van hun huizen, en hebben hun bezittingen naar buiten op straat gesleept.

De beving had een kracht van 7.3 op de schaal van Richter en sloeg toe bij de Iraans Iraakse grens in de late avond van zondag; dit was zodoende de ergste in meer dan tien jaar in het land. Honderden mensen in Irak raakten gewond en 10 mensen stierven. De laatste verslagen geven aan dat er meer dan 530 doden zijn en bijna 7.500 gewonden in Iran. Men verwacht dat dit aantal in de komende dagen en weken zal toenemen.

De grootste schade is in de regio Kermanshah. Verslagen melden dat rond 12.000 woonhuizen zijn ingestort en dat er ongeveer 500 dorpen geraakt zijn, resulterend in dozijnen aan duizenden mensen zonder dak boven hun hoofd.

De Iraanse President Hassan Rouhani bezocht Sarpol-e Zahab, een stadje bij de Irakese grens dat erg geraakt was. Hij deed grote beloften dat hij de wederopbouw werkzaamheden zou overzien en dat hij leningen zou geven voor het opbouwen van alles. Hij belichtte dat de aardbeving veel pijn had veroorzaakt bij iedereen in het land en zei dat de herstel inspanningen zouden worden vermeerderd door de regering, “zodat het gedaan kan worden in zo kort mogelijke tijd”. Terwijl hij deze uitspraken deed, riepen mensen leuzen en protesteerden tegen hem. Rouhani en zijn beveiligers werden bang voor de menigte en verlieten de plaats in paniek.