28 november 2017-Protest tegen onrechtvaardigheid: de Britse regering wordt dringend gevraagd om onmiddellijk op te treden. De medewerkster van een Britse liefdadigheidsinstelling, die al 600 dagen in Teheran vastzit, moet diplomatieke bescherming krijgen om haar uit de gevangenis te bevrijden.

In Londen hielden op 25 november moeders en gezinnen een demonstratie, waarover veel gepubliceerd is, voor de vrijlating van de Britse stichtingsmedewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die in Iran al meer dan 600 dagen ongerechtvaardigd wordt vastgehouden. Ze eisten van de Britse regering om eindelijk effectieve actie te ondernemen om de Britse van Iraanse afkomst te bevrijden.

Voorafgaand aan de betoging hadden moeders uit heel Groot-Brittannië een open brief ondertekend, waarin ze het Iraanse regime aanspoorden om Nazanin Zaghari-Ratcliffe en haar drie jaar oude dochter Gabriella per omgaande naar Londen terug te laten gaan.

Bij de betoging was ook de bekende actrice en Oscar-winnares Emma Thompson. Op de foto staat ze samen met Richard Ratcliffe, de echtgenoot van de gevangengenomen liefdadigheidsmedewerkster, die vanuit Londen een internationale campagne voert om zijn vrouw vrij te laten. Emma Thompson deed een beroep op de Britse minister van Buitenlandse Zaken om onmiddellijk naar Teheran te gaan en zich daar in te zetten voor de vrijlating van Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Op 24 november hebben Emma Thompson en parlementslid Tulip Siddiq er in de krant The Guardian op gewezen dat ook de VN hadden bevestigd dat de opsluiting van Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran onwettig was. Het regime in Teheran schendt dus het internationaal recht en de Britse regering moet dringend optreden en de Britse vrouw diplomatiekebescherming bieden om een eind te maken aan haar gevangenisstraf.

Dankzij een intensieve mensenrechtencampagne heeft de zaak Nazanin Zaghari-Ratcliffe in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd veel aandacht getrokken. De publieke druk heeft ervoor gezorgd dat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op 1 november de detentie van Britse staatsburgers in Iran krachtig veroordeelde en verklaarde dat hij bereid was hen in de Evin gevangenis van Teheran te bezoeken.

Mensenrechtenactivisten werken er nu aan om ervoor te zorgen dat de Britse regering al haar invloed gebruikt opdat de stichtingsmedewerkster zo snel mogelijk wordt vrijgelaten en met haar dochter naar Londen kan terugkeren.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar dochter Gabriella voor de gevangenisstraf

Nazanin Zaghari-Ratcliffe bezocht met haar dochter Gabriella haar familie in Teheran toen zij op 3 april 2016 werd gearresteerd. Sindsdien is ze in hechtenis. De dochter is aan de zorg van haar grootouders in Teheran overgedragen. De moeder kan haar drie jaar oude dochter alleen in de gevangenis zien.

In september 2016 werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Iran op grond van de geconstrueerde beschuldiging “pogingen tot omverwerping” tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze is nooit betrokken geweest bij politieke activiteiten in Iran. Iraanse deskundigen bevestigen dat het regime in Teheran haar detentie gebruikt als politiek drukmiddel – net als bij andere gedetineerden met een dubbele nationaliteit het geval is.

Na 18 maanden gevangenis werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe in oktober 2017 opnieuw berecht door een revolutionair hof. Ze kreeg daar nieuwe beschuldigingen te horen, die kunnen leiden tot nog eens 16 jaar gevangenisstraf. Dientengevolge kreeg zij een zenuwinzinking. Op 10 december moet ze opnieuw voor de rechtbank verschijnen.