5 december 2017-Verslag van Euronews: de echtgenoot van de in Iran gedetineerde Britse Nazanin Zaghari-Ratcliffe is erg bezorgd over zijn vrouw, want op 10 december moet ze in Teheran opnieuw voor de rechtbank verschijnen, en de Iraanse staatsmedia houden momenteel een agressieve propagandacampagne tegen de gevangene.

De Britse liefdadigheidsmedewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe zit in Iran al meer dan 600 dagen onterecht in de gevangenis. Ze was met haar dochter Gabriella op bezoek bij haar familie in Teheran toen ze op 3 april 2016 gearresteerd werd. Sindsdien zit ze in hechtenis. De inmiddels drie en een half jaar oude Gabriella is aan de zorg van de grootouders in Teheran toevertrouwd en kan haar moeder alleen in de gevangenis zien.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar dochter Gabriella in gelukkige tijden voor haar gevangenisstraf.

In september 2016 werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe op verzonnen aanklachten wegens vermeende “subversieve activiteiten” in Iran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. De stichtingsmedewerkster is in Iran nooit betrokken geweest bij politieke activiteiten. Iran experts bevestigen dat het regime in Teheran haar gevangenschap gebruikt als politiek drukmiddel – zoals ook het geval is bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

Na 18 maanden in de gevangenis werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe in oktober 2017 opnieuw berecht door een revolutionaire rechtbank. Ze hoorde daar nieuwe beschuldigingen die kunnen leiden tot nog eens 16 jaar gevangenisstraf.

 

De drie en een half jaar oude Gabriella is al meer dan 19 maanden gescheiden van haar moeder.

De tv-zender Euronews heeft gesproken met Richard Ratcliffe, de echtgenoot van de Britse die in Iran worden vastgehouden. Hij maakt zich zorgen over zijn vrouw, want op 10 december moet zij opnieuw voor de rechtbank in Teheran verschijnen, en in de Iraanse staatsmedia loopt momenteel een agressieve propagandacampagne tegen de gevangene.

Euronews berichtte o.a.:

Na de nieuwe beschuldigingen tegen zijn in Iran gedetineerde vrouw, maakt de echtgenoot van Nazanin Zaghari-Ratcliffe zich nog meer zorgen. Hij drong er bij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op aan om naar Iran af te reizen om de Britse te steunen. Ze was voor de nieuwe aanklacht al getraumatiseerd, zei Richard Ratcliffe in een interview met Euronews.

“Het is echt geen goed teken dat ze op 10 december weer voor de rechtbank moet verschijnen. En er is die zeer agressieve propagandacampagne in de media. Ik denk dat het belangrijk is dat de overheid in actie komt en dat de minister van Buitenlandse Zaken  zo snel mogelijk naar Iran gaat. Vrijdag vroeg ik hem nogmaals om met hem te mogen gaan. Ik heb bij de Iraanse ambassade een visum aangevraagd, zodat ik er op 10 december zijn kan.”

In het weekend was er een solidariteitsdemonstratie voor Zaghari Ratcliffe. Ze was opnieuw aangeklaagd nadat Boris Johnson had gezegd dat ze in Iran journalistiek had onderwezen, wat Nazanin ontkent. Haar man is erg bezorgd.

“Ze is ernstig getraumatiseerd door de nieuwe beschuldigingen en moest worden overgebracht naar de gevangeniskliniek. Ze kreeg kalmerende middelen toegediend. Ik ben geschokt dat zoiets kon gebeuren. Het ging er al niet goed met haar, ze heeft geprobeerd met de psychiater te spreken, maar wekenlang mocht dat niet. ik maak me zorgen om haar geestelijke gezondheid. ‘

In Londen demonstreerden moeders en gezinnen op 25 november voor de vrijlating van Nazanin Zaghari-Ratcliffe, hetgeen veel aandacht trok