Maryam Rostampour (35) en Marziyeh Amirizadeh (38), voor wie zelfs terechtstelling dreigde, wonen nu in de VS, waar zij na hun vrijlating asiel hebben gekregen.

14 december 2017-Maryam Rostampour en Marziyeh Amirizadeh zaten acht maanden in de Evin gevangenis is Teheran. De twee vrouwen zeggen, dat de internationale aandacht voor hun zaak geholpen heeft om hun tijd in de gevangenis te overleven en uiteindelijk vrij te komen.

in Iran zijn de laatste zes maanden minstens 21 Christenen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Velen van hen bevinden zich vandaag nog in de Evin gevangenis in Teheran. De Iraanse Maryam Rostampour en Marziyeh  Amirizadeh, die vanwege hun Christelijke geloof daar acht maanden gevangen zaten, beschreven kort geleden in een interview de toestand in deze beruchte gevangenis en noemden hem de ‘wreedste gevangenis van de wereld”.

“Een dag lijkt wel een jaar”, zegt Maryam Rostampour in het interview. “Op veel dagen kun je nauwelijks adem halen, omdat je niet weet wat er de volgende dag zal gebeuren.” Hun vrijlating is zeven jaar geleden, maar ze vertelt: “Als iemand de Evin gevangenis heeft doorgemaakt, zal het leven nooit meer zijn als vroeger. De spanning is gewoon te veel. Wij kunnen niet meer zijn wie we waren. Wij kunnen geen plezier aan dingen hebben, zoals anderen dat kunnen, omdat we steeds moeten denken aan hen die daar nog vast zitten.”

Rostampour en Amiridadeh beschrijven, hoe zij zich op een conferentie van Christenen in Turkije in het jaar 2005 hebben bekeerd tot het Christelijke geloof. Ze hebben toen van hun woning in Teheran een ‘huiskerk’ gemaakt en rond de 20.000 exemplaren van het Nieuwe Testament verspreid.

Na hun arrestatie in 2009 werden zij met 30 tot 40 andere vrouwen opgesloten in de Evin gevangenis. Daar moesten ze op de grond slapen. Er was maar één klein raam zonder uitzicht, vervolgt het bericht, en in de zomer was het verstikkend warm en in de winter ijskoud. Het licht liet men de hele nacht aan en op de telvisie vertoonde men voortdurend luidruchtige staatspropaganda.

Medische zorg in de gevangenis geweigerd

De beide Christenen vertellen dat men hen vanwege hun geloof zorg van een arts weigerde en dat men hen zag als ‘smerige ongelovigen’. “Ze hebben ons als dieren behandeld”, aldus Amirizadeh.

Amnesty International heeft het regime in Teheran herhaaldelijk bekritiseerd, omdat aan gevangenen op wrede manier de noodzakelijke medische zorg wordt geweigerd en wees op de zaak van een andere Christen, Maryam Naghash Zargaran, die na vier jaar in de Evin gevangenis in augustus 2017 werd vrijgelaten.

 

Zargaran was twee maal aan een hongerstaking begonnen, om te protesteren tegen de weigering van medische zorg, die zij wegens haar chronische aandoening nodig had. Ze mocht de gevangenis uiteindelijk tijdelijk verlaten om zich te laten behandelen, maar moest iedere keer terug naar de gevangenis vóór de behandeling kon worden afgerond. Haar gevangenisstraf werd iedere keer verlengd met de tijd de ze buiten de gevangenis had doorgebracht.

Gedwongen bekentenissen

De beide voormalige gevangenen Rostampour en Amirizadeh verbleven 40 dagen in een verhoorgebouw, waar ze steeds weer hun christelijke geloof moesten afzweren. Ze werden daar bedreigd en onder druk gezet om een gedwongen verklaring te ondertekenen en namen te noemen van personen die hun ‘huiskerk’ hadden bezocht. “Als je ons niet de informatie geeft die we willen hebben, dan zullen we jullie slaan tot je gaat bloeden,” heeft men hen gezegd. “Hier zijn wij de wet, en we kunnen