door Rafael Hoffman

27 december 2017 om 8:33 pm | NEW YORK – Vandalen hebben een voorname synagoge aangevallen in de Iraanse stad Shiraz. Daarbij hebben ze twee sefer t hora’s vernietigd en drie andere beschadigd, evenals veel andere voorwerpen. De plaatselijke, geïsoleerde gemeenschap is erg van de aanval geschrokken.

“Dit was duidelijk geen roof,” zei een rabbi van Iraanse afkomst die in de VS woont en nauw contact heeft met de gemeenschap in Shiraz, tegen deze krant “De vraag is wie erachter zat, welke boodschap zij willen geven, en wie de afzender van die boodschap is.”

De rabbi wil graag anoniem blijven omdat hij vreest dat publiciteit zijn contactpersonen in Iran in gevaar zou kunnen brengen. Hij vertelde ook dat de details over het incident bevestigd zijn door Joden die momenteel in Shiraz wonen.

De aanval werd ontdekt toen de congregatie om 2 uur ’s middags bijeenkwam voor het dagelijkse middaggebed in deze Hadash synagoge. Drie uur eerder was er nog iemand in de sjoel aanwezig, waarmee het tijdsbestek van de aanval bekend is.

De aanwezigen zagen dat er twee t hora’s waren verscheurd en in de toiletten waren gegooid. Ook drie andere thorarollen werden beschadigd. De vandalen hebben tevens gebedenboeken verscheurd en lampen en glazen ramen gebroken.

Het incident vond afgelopen maandag plaats, maar werd pas later in de week gerapporteerd of bevestigd door westerse media.

“De mensen zijn beslist erg bang,” zei de in Amerika woonachtige rabbijn. “Dit is een nieuw soort aanval. Een thora wordt ook door moslims als een heilig boek beschouwd, dat zij normaal gesproken nooit zouden vernietigen. Dit is voor het eerst sinds de Revolutie dat er zoiets gebeurt.”

De plaatselijke politie heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld. Volgens de rabbijn nemen de autoriteiten het incident “zeer serieus”.

De Hadash synagoge staat in de oude Joodse wijk Maaleh in Shiraz. De sjoel wordt druk bezocht en er worden dagelijks verschillende diensten gehouden. In de stad in het zuiden van Iran wonen nog zo’n vijfduizend Joden die er verscheidene synagogen en een levendige taalmodeschool besturen.