1 januari 2018-De Duitse Bondsregering roept de leiders in Teheran op het recht op demonstratie te eerbiedigen.

Een studente na een aanval met traangas op de campus van de universiteit in Teheran

Moedig protest: ondanks de wrede onderdrukking trotseren demonstranten het regime

De protesten tegen de Islamitische dictatuur in Iran breiden zich uit. Uit talrijke steden in het hele land komen berichten over demonstraties. Ondanks waarschuwingen van het regime dat ze hard zullen ingrijpen, zijn tegenstanders van het Iraanse regime voor de vijfde achtereenvolgende dag de straat op gegaan. Tienduizenden namen aan de protesten deel. Inmiddels gaat het om de grootste protestgolf tegen de dictatuur sinds 2009.

Teheran: studenten protesteren tegen onrecht en onderdrukking

In eerste instantie richtten de demonstraties zich tegen de hoge kosten van levensonderhoud, corruptie en werkeloosheid. Meer en meer keerden de burgerprotesten zich ook tegen de door het regime uitgeoefende dictatuur en onderdrukking. De demonstranten eisen sociale gerechtigheid, vrijheid, mensenrechten, de vrijlating van politieke gevangenen en stopzetting van de inmenging door het regime in Teheran in landen als Syrië en Libanon.

Steeds meer mensen in Iran geven met de straatprotesten uiting aan hun woede over de jarenlange onderdrukking. Video’s van de laatste demonstraties tonen, dat ze de val van de machthebbers eisen. Ook in Ghom, het religieuze centrum van het land, gingen duizenden de straat op en riepen: “Wij willen geen Islamitische Republiek!” – een afwijzing van de fundamentalistische Moellah-dictatuur.

Het regime dreigt demonstranten hard aan te pakken: “IJzeren vuist van de natie”

Door de machthebbers in Teheran werden de protesten afgedaan als “onrust stoken en vandalisme”. Ze proberen de protesten met bruut geweld, dreigingen en massa-arrestaties van demonstranten te onderdrukken. Paramilitaire Basij milities werden ingezet om de protesten neer te slaan.

De minister van Binnenlandse zaken van het regime dreigde de demonstranten met zware straffen. De plaatsvervangende Veiligheidschef van de Revolutionaire Garde in Teheran had daarvoor al aangekondigd, dat de demonstranten de “IJzeren vuist van de natie” zullen voelen, als het tot meer protesten zou komen.

De toegang tot de internetdiensten Instagram en Telegram, waarover veel tegenstanders van de regering communiceren, werd door de autoriteiten geblokkeerd. Mobiele telefoons in Teheran hebben geen verbinding met internet meer, berichten verslaggevers.

Minstens twaalf dode demonstranten

Media berichten over minstens twaalf doden onder de demonstranten sinds het begin van de protesten op 28 december. Bij demonstraties in het zuidwesten van het land zouden twee mensen neergeschoten en nog meer gewond zijn, aldus de berichten. In Teheran zette de regime-politie zondagavond opnieuw traangas en waterkanonnen in tegen de protesterende studenten in de universiteitswijk. 400 arrestaties werden tot nu officieel bevestigd. Mensenrechtenactivisten spreken over veel meer aanhoudingen.

Video: geweld van het regime tegen demonstranten.

Bondsregering roept op tot het respecteren van het recht van demonstratie

De Duitse Bondsregering heeft de Iraanse regering in het licht van de protesten opgeroepen het recht van demonstratie te respecteren. “Vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting zijn een groot goed. Wij roepen de regering van President Rohani op, de rechten van de demonstranten te respecteren en verstandig te handelen”, deelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken mee, op een vraag van het Duitse Persbureau.

De VN-ambassadeur van de VS, Nikki Haley, verklaarde dat het regime in Teheran nu door zijn eigen burgers wordt getest. Het “sinds lange tijd onderdrukte Iraanse volk heeft zijn stem weergevonden,” verklaarde Haley. Ze hoopt dat “vrijheid en mensenrechten” worden gerespecteerd.

Ook de Canadese Regering riep het regime in Teheran op, het recht van burgers op vreedzame protesten te respecteren.

Iraanse mensenrechtenactivisten roepen de wereldgemeenschap op zich in te zetten voor stopzetting van het geweld tegen vreedzame demonstranten. Iedereen die uitsluitend werd gearresteerd omdat hij gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van vergadering en meningsuiting, moet onmiddellijk worden vrijgelaten.