Dode arrestanten

Op maandag 8 januari 2018 bevestigden functionarissen van het Iraanse regime dat een 22-jarige man, Sina Ghanbari, die tijdens de protesten tegen het regime was gearresteerd, in de gevangenis was gestorven. Men verklaarde dat hij zelfmoord had gepleegd. Op 9 januari 2018 werd verder gemeld dat een andere demonstrant, Vahid Heidera, werd gedood in de gevangenis in de stad Arak in centraal Iran. Het bericht vermeldt dat de verantwoordelijke autoriteiten beweren dat hij zelfmoord pleegde.

Een lid van het Iraanse Parlement, Mahmoud Sadeghi, de regering en Justitie waarschuwde voor “nog een Kahrizak”, een verwijzing naar de beruchte gevangenis waar in 2009 meerdere gevangenen werden doodgemarteld.

Omstreden arrestaties

Protesten tegen het regime begonnen eind december 2017 en verspreidden zich volgens de berichten snel over 130 steden in Iran. Er zijn betrouwbare berichten van tenminste 3.000 arrestanten. Het werkelijke getal is mogelijk veel hoger. Velen werden gearresteerd buiten de protesten om, in hun huis of op hun werkplek. Iraanse autoriteiten en door de staat gecontroleerde media hebben de arrestatie van minstens 1.800 mensen toegegeven. Het regime heeft ook bevestigd dat tijdens de protesten tot nu toe 21 mensen zijn omgekomen, maar andere berichten suggereren dat het aantal wel 50 kan zijn.

Terwijl de omstreden arrestaties voortduren, groeit de zorg over het welzijn van de gevangenen en dat hen mogelijk een wrede behandeling wacht, inclusief marteling.

Iraans regime bevestigt arrestatie van studenten

Minstens 90 universitaire studenten werden tot nu toe gearresteerd in de loop van de protesten tegen het Iraanse regime, aldus een lid van het Parlement (Majlis). Een aantal studenten werd gearresteerd in hun woning, vertelde Mahmoud Sadeghi aan het persagentschap van de staat, ILNA, op zaterdag 6 januari 2018. Sadeghi zei dat nog steeds niet duidelijk is welke rijksdienst de studenten vastzette. Hij voegde daaraan toe dat enkele van de gearresteerde studenten niet politiek actief was en dat de arrestaties dus omstreden zijn. Hij wees erop dat het aantal gearresteerde studenten wel eens hoger kan zijn, maar dat nadere informatie daarover op dit moment niet beschikbaar is.

Toestand van Iraanse studenten in de nasleep van de opstand Hoofd Mensenrechten VN roept Iraanse autoriteiten op tot verminderen van spanningen en tot onderzoek naar doden tijdens demonstratie

Volgens een bericht van studenten van de Universiteit van Teheran, gezonden aan de National Council of Resistance of Iran (NCRI), hadden de meeste van de studenten die werden gearresteerd in de Universiteit van Teheran, eerder deelgenomen aan de illegale bijeenkomsten op 7 december, om te protesteren tegen de arrestatie van Reza Shahabi

Sinds 29 december (dag 2 van de nationale opstand), arresteerde het regime studenten van de Universiteit van Teheran, gebaseerd op de veronderstelling dat deze studenten de kern van de protesten vormden. Sommigen werden zelfs in het ziekenhuis gearresteerd.

Een deel van deze studenten is nu ondergedoken en het regime en haar Ministerie van Inlichtingen (MOIS) proberen alle studenten te arresteren, die aan de protesten hebben deelgenomen. Agenten van MOIS hebben de van families van deze studenten gebeld met de dreiging dat hun kinderen op den duur zullen worden gearresteerd.

Het bericht vermeldt verder dat de huidige verblijfplaats van sommige arrestanten niet duidelijk is, maar dat sommigen naar de beruchte Evin gevangenis in Teheran zijn gebracht, waar ze in eenzame opsluiting zitten. Het regime is van plan hen te dwingen om op de nationale televisie gedwongen ‘bekentenissen’ af te leggen.

Reden voor ernstige zorg is nu het arbitraire karakter van de arrestaties na de opstand, wat duidelijk blijkt uit het interview met Sadeghi. Hij meldt dat, op grond van de beschikbare cijfers, tenminste 58 studenten van verschillende universiteiten in Teheran werden gearresteerd, waarvan vreemd genoeg velen in werkelijkheid helemaal niet betrokken zijn bij politieke activiteiten. Verder zegt hij: “Gezien mijn persoonlijke kennis van de heer Akbar Abadi, die secretaris is van een wetenschappelijke vereniging aan een van de universiteiten van Teheran, ik moet zeggen dat deze student, die ook in zijn eigen huis werd gearresteerd, helemaal geen radicale persoon is.”

De dood in gevangenschap van Sina Ghanbari werpt een nieuw licht op dit onderwerp. Mahmoud Sadeghi meldt op maandag 8 januari: “In een contact met een functionaris van een van de inlichtingendiensten werd helaas de dood in de Evin gevangenis bevestigd van een van de bij de recente onrust gearresteerden.

Los daarvan meldde op maandag Tayebeh Siavoshi, ook een lid van het Parlement, aan ILNA dat de Minister van Inlichtingen aan haar had bevestigd dat Sina Ghanbari “zelfmoord had gepleegd”.

Ook op maandag citeerde het door de staat gecontroleerde ISNA nieuwsagentschap Nahid Khodakarami, lid van de gemeenteraad van Teheran: “Kort geleden waren we getuige van protesten waarbij zich ernstige incidenten voordeden en waarbij een groot aantal burgers van Teheran, waaronder studenten, werden gearresteerd en gevangen gezet. Vanzelfsprekend leiden de herinneringen aan wat eerder gebeurde in de Kaharizak gevangenis ertoe, dat de ouders en familieleden van deze geliefden zich ernstig zorgen maken over een herhaling en over het lot van de  gedetineerden.”

Vier van deze studenten werden gearresteerd op 29 december en zijn nu in hongerstaking gegaan. De namen van drie van hen zijn: Kasra Nouri, Mohammad Sharif Moghadam Riabi, Faezeh

Abdipour.

Sommige van deze studenten komen uit het midden van de Fakirs van Gonabad, wiens vrienden bij de Evin gevangenis meerdere keren bij elkaar kwamen om hun vrijlating te eisen.

De tot nu toe gepubliceerde namen van de gearresteerde studenten zijn:

Universiteit van Allameh

1. Mohammad Khani

2. Siavoush Amjadi

3. Mohsen Shahsavan

4. Sema Derakhshani

5. Faezeh Abdi Por

6. Majid Mosafer

7. Sian Ghaffari

Universiteit van Teheran

8. Pedram Pazireh: Deputy Secretary of the Guild Council of Tehran University

9. Mohammad Mohammadian

10. Ali Mozzafari

11. Mehdi Vahhabi Sani

12. Soheil Movahhedan

13. Arash Avari

14. Daiam Eiman

15. Amir Hossein Elmtalab

16. Majid Akbari

17. Mohsen Torabi

18. Aref Fathi

19. Kasra Noori

20. Mohsen Mir Mohseni

21. Mohammad Javaheri

22. Mohammad Amin Osalnlou

23. Yasman Mahboubi

24. Hesam Hossein Zadeh

25. Tarokh Maleki

26. Soheil Agha Zadeh (cinema student at Tehran University)

27. Soha Mortezaei (Secretary of the Central Guild Council of Tehran University)

28. Sina Omran

29. Peyman Gravand

30. Ehsan Mohammadi

31. Leila Hosseinzadeh (student aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Teheran, werd gearresteerd samen met twintig andere studenten na een vergadering met de Kanselier van de universiteit en werd overgebracht naar de Evin Gevangenis.)

32. Sina Rabiei

33. Mohsen Haghshenas

34. Negin Aramesh

35. Mikaeil Gholizad

36. AIi Asadi

37. Nabi Tardast

38. Omid Jamshidi

39. Vahid Mozaffari

40. Amin Khosravi

41. Zahra Khandan

Universiteit van Sharif

42. Mohammad Sharifi Moghaddam Riabi

Universiteit van Garmsar

43. Ali Baraeli

Universiteit van Tabriz

44. Meisam Sharif