10 januari 2018 – Participanten van de anti-regeringsdemonstraties beweren dat mede-activisten worden gemarteld en gedood in Irans beruchte Evin gevangenis. Familieleden en demonstranten delen hun verhaal met FOX-nieuws.

Honderden demonstranten breidden deze week hun protest uit buiten de beruchte Evin gevangenis in Iran, zij vroegen om inlichtingen over hun gevangen gezette geliefden, — gevangen gezet zonder aanklacht — sinds de protesten bijna twee weken geleden losbarstten.

Onzekerheid omringt de toestand van meer dan 3000 mensen, die in hechtenis zijn genomen sinds de protesten uitbraken op 28 december en die zich snel verspreidden naar meer dan 130 plaatsen in het land.

“Mensen hierbinnen worden gemarteld, misschien wel tot de dood erop volgt”, vertelt Amir, een 31 jaar oude activist en ondernemer, aan FOX-nieuws in een telefonisch interview buiten de gevangenis dinsdagavond. Amir, die ervan afzag zijn achternaam te noemen uit vrees van vergelding, sprak vanuit een groot aantal demonstranten, die men kon horen schreeuwen uit de achtergrond : “Laat de gevangen vrij” en “We zijn hier samen”.

Irans beruchte, wrede Evin gevangenis in het noorden van Teheran (Behrouz Javid Tehrani/HRDC)

Amir vertelde dat een goede vriend, een 26 jarige student, “het geluk” had gehad deze week in vrijheid te zijn gesteld na meer dan een week hechtenis, maar zich nu schuil hield om zijn familie niet in gevaar te brengen.

“Hij werd aangehouden door politie in burgerkleding bij het begin van de demonstraties in Teheran”, herinnerde Amir zich. “Daarna werd hij erg geslagen. Hij vertelde dat 400 tot 500 mensen werden gedwongen in een ruimte te verblijven waar hooguit 120 man in konden. Zij leden allen onder de kwelling van gebrek aan slaap, gebrek aan voedsel, al dat soort dingen ”.

Amir vertelde verder dat hij zelf gevangen had gezeten in Evin, dat is gelegen in de Alborz bergen ten noorden van Teheran, vanwege anti-regeringsprotesten in 2009 en 2015, hij beschreef de toestanden binnen de gevangenis als weerzinwekkend. Hij vertelde ook dat zijn vriend beweerde dat Iraans gevangenispersoneel  de toestand in de gevangenis in scene zet door gevangenen te dwingen, d.m.v. gefilmde verklaringen, te zeggen dat ze goed worden behandeld.

“De mensen zijn erg bezorgd over de gezondheid van de gearresteerden. Er zijn daar moeders die niet weten hoe het met hun kinderen is, of zelfs of zij nog leven”, zegt Nik, een andere demonstrant buiten Evin.

Weer een andere demonstrant, Azadi, klaagt dat zijn 19 jarige vriend op oudejaarsavond werd aangehouden en” dat tot op heden niemand iets van hem heeft gehoord, of weet waar hij is”.

Protesten in Iran houden aan. Honderden eisen de vrijlating van demonstranten, aangehouden tijdens de protesten

De bezorgdheid nam deze week toe op de officiële bekendmaking dat tenminste twee gearresteerden in hechtenis zijn overleden. SinaQanbari, 23 jaar, pleegde zelfmoord op maandag in Evin. Een andere activist, VahidHeidari, benam zich het leven, zoals gemeld,  op dinsdag toen hij vastzat in de Iraanse stad Arak.

Maar de officiële lezing van zelfmoord ontmoet veel scepsis.

“Sina ging naar binnen als een gezonde 23 jarige”, zegt Dokhi Fassihian , een senior programmaleider voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika bij de onafhankelijke “waakhond” Freedom House.  “Niemand kon geloven dat hij zich het leven benam. Er is ernstige bezorgdheid over mishandeling en we moeten daar niet over zwijgen.”

De veronderstelling is dat nog drie andere gedetineerden achter de tralies, onder verdachte omstandigheden, deze week zijn gestorven. Er wordt gemeld dat 21 personen zijn overleden ten gevolge van de botsingen sinds de protesten begonnen.