16 januari 2018-Familieleden van gearresteerde demonstranten worden geïntimideerd en bedreigd. Zij roepen de internationale mensenrechtenorganisaties op om zich in te zetten dat allen die wegens hun deelnemen aan demonstraties zijn gearresteerd, direct worden vrijgelaten. Alle gevangenen moeten beschermd worden tegen marteling en mishandeling.

Uit verschillende Iraanse steden komen berichten over aanhoudende massale arrestaties van daadwerkelijke of vermeende ondersteuners van de protestbeweging tegen het regime binnen. Onder de vastgezette mensen bevinden zich honderden studenten. Ook worden burgerjournalisten die via Internet over de protesten hebben bericht, gearresteerd, alsmede bekende mensenrechtenactivisten en familieleden die komen vragen naar het lot van gearresteerde demonstranten.

Studenten en studentes die in de Evin gevangenis in Teheran vastgehouden worden

Bij veel gevangenen is onduidelijk waar ze worden vastgehouden. Het gevangenispersoneel weigert informatie daarover te geven. De gevangenen worden opgesloten in martelgevangenissen, en ze hebben geen toegang tot een advocaat, noch contact met familie. Momenteel zitten honderden gearresteerde demonstranten vast in de Evin gevangenis in Teheran en in de Gohardasht gevangenis in Karaj, ongeveer 50 km van Teheran. Andere gevangenen worden binnen de gevangenissen verplaatst om plaats te maken voor de vele nieuwe gearresteerde demonstranten. Gevangenen zouden gedwongen worden, volgens berichten, tot Tv-bekentenissen en spijtbetuigingen voor draaiende camera’s. Voor hen dreigt de doodstraf wegens zogenaamde “staatsvijandige activiteiten”.

Nieuwe sterfgevallen na mishandeling in gevangenschap

Inmiddels zijn steeds meer gevallen bekend van gearresteerde demonstranten, die zijn gestorven als gevolg van mishandeling in de gevangenis. Op 12 januari werd in de west Iraanse stad Sanandaj de familie van de 24-jarige Saro Ghahremani (foto) bevolen, het lichaam van hun zoon in het mortuarium op te halen. Saro Ghahremani werd op 4 januari tijdens een protestdemonstratie opgepakt. Sindsdien gold hij als vermist.

Zijn lichaam was bedekt met sporen van ernstige klappen. De familie kreeg geen enkele uitleg over de doodsoorzaak en werd gedwongen hun zoon zo snel mogelijk op een kerkhof in Sanandaj ter aarde te bestellen. Enkel de ouders mochten bij de begrafenis aanwezig zijn; de aanwezigheid van verdere familie werd door de Gardisten verboden. De familie werd bedreigd met represailles wanneer zij met de pers zouden spreken over de gewelddadige dood van hun zoon.

meer informatie

Amnesty International spreekt over “nachtmerrieachtige toestanden” en marteling in de Iraanse gevangenissen. De mensenrechtenorganisatie eist een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de sterfgevallen, en daartoe behoort ook onafhankelijke lijkschouwing.

Represailles tegen familieleden

Vele familieleden van gevangenen maken er gewag van dat zij geen informatie loskrijgen over hun gearresteerde familielid en dat zij geïntimideerd worden. Ze worden bedreigd met represaille maatregelen wanneer ze met media over de arrestaties praten. Er zijn zelfs mensen gearresteerd, die vragen hadden gesteld.

Bij de Evin gevangenis: familieleden eisen vrijlating van gearresteerde demonstranten.

Desondanks verzamelen familieleden zich sinds begin januari steeds opnieuw voor de gevangenissen om de vrijlating van de gevangenen te eisen en om informatie te krijgen over hun toestand. Ze worden geregeld door de gewapende Gardisten van het regime uit elkaar gedreven en bedreigd.

Video: Hunderte Familienangehörige versammeln sich vor dem Teheraner Evin-Gefängnis. Sie fordern lautstark die Freilassung der verhafteten Studenten und anderer Gefangener und werden von Regime-Gardisten angegriffen.

De families van de gevangenen roepen de internationale mensenrechten organisaties op, zich ervoor in te spannen dat allen die wegens hun deelname aan de demonstraties gearresteerd werden, meteen worden vrijgelaten. Alle gevangenen zouden beschermd moeten worden tegen mishandeling en marteling.

Mehr Informationen: Ein Bericht des US-Fernsehsenders FOX-News über Gefangene im Evin-Gefängnis und die Einschüchterung von Familienangehörigen.