Aanhoudende berichten over massa-arrestaties, collectieve straffen en het doden van gevangengenomen demonstranten door marteling en mishandeling.

Alomtegenwoordige repressie: regime gardisten in de noordwest Iraanse stad Zanjan

Uit Iran komen dagelijks talrijke berichten over onderdrukkende maatregelen binnen, waarmee het Teheraanse regime probeert verdere burgerprotesten tegen de dictatuur te verhinderen. Iraanse mensenrechtenverdedigers spreken van massa-arrestaties, collectieve straffen en het doden van gevangengenomen demonstranten door marteling en mishandeling. Er worden ook steeds meer gevallen bekend van demonstranten die tijdens de demonstraties door gardisten van het regime gedood werden.

Hier enkele door verschillende bronnen bevestigde gevallen:

Gedood door mishandeling in de gevangenis

De demonstrant Mohammad Nassiri (Foto) werd begin januari in de stad stad Zanjan (noordwest Iran) opgepakt. Enige dagen later werd zijn stoffelijk overschot aan de familie overgedragen. De gevangenisautoriteiten beweerden dat hij zichzelf gedood had. Een lijkschouwing werd de familie verboden.

 

 

 

 

 

De 20 jarige demonstrant Shahab Abtahi (Foto) werd tijdens de protesten in de stad Arak (centraal Iran) opgepakt. Na tien dagen werd zijn stoffelijk overschot dat talrijke sporen van slagen vertoonde voor het huis van zijn familie neergelegd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodelijke slachtoffers tijdens de gewelddadige onderdrukking van protesten

Tot de dodelijke slachtoffers, die tijdens de burgerprotesten in de stad Qahderidjan nabij Isfahan (centraal Iran) door regime gardisten doodgeschoten werd, behoort de 13 jarige scholier Ahmad Heydari (Foto). Hij stierf op 1 januari.

 

 

 

 

 

 

 

 

De demonstrant Asghar Haroun Rashidi (Foto) werd op 1 januari tijdens een protestmars in de stad Joyabad nabij Isfahan (centraal Iran) doodgeschoten Op 14 januari vond onder grote deelname van de bevolking zijn uitvaart plaats.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gevangenen in gevaar

Op 15 januari werd in de stad Arak (centraal Iran) de advocaat Mohammad Najafi (Foto) gearresteerd. Hij is de pleitbezorger van families van gedode demonstranten en heeft zich ingezet voor de opheldering van de sterfgevallen in Iraanse gevangenissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De student Touran Mehraban (Foto) werd op 31 december in de stad Orumiyeh (noordwest Iran) wegens haar deelname aan de burgerprotesten gearresteerd. Haar moeder kon haar op zes januari in de gevangenis van de geheime dienst in Orumiyeh bezoeken, waar ze vernam dat de gevangene gemarteld werd. Sindsdien is er geen nieuws meer van Touran Mehraban.

 

 

 

 

 

 

 

De demonstrant Arash Mohammadi (Foto) werd op 3 januari in de stad  Karaj nabij Teheran gearresteerd. Kort daarna meldde hij zijn familie telefonisch mishandelingen in de gevangenis. Sindsdien komen er geen berichten meer van hem. De gevangenisautoriteiten weigeren alle informatie.

 

 

 

 

 

 

 

Collectieve straffen

In de provinciehoofdstad Tabriz (noordwest Iran) stormden op 15 januari gardisten van het regime de woning binnen van de familie van de student Omid Aghdami (Op de foto met zijn moeder), die zich in de studentenbeweging en voor de rechten van kinderen en jeugdigen inzet. Omdat Omid Aghdami zich op dat moment in Turkije bevond, werd zijn moeder Akram Emamgholi gearresteerd.. H