14 februari 2018-SMV roept internationale mensenrechten- en vrouwenrechtenadvocaten op met spoed in actie te komen om het leven te redden van de twee politieke gevangenen. De twee jonge vrouwen worden blootgesteld aan verbale mishandeling en pesterijen door de gevangenisbeheerders bovenop de gevolgen van de hongerstaking.

Op 24 januari werden Atena Daemi en Golrokh Iraee  onrechtmatig overgebracht van de Evin-gevangenis naar  de Varamin’s Qarechak gevangenis, als vergelding voor hun steun voor de januari opstanden, na valse aanklachten en een vergezochte nieuwe zaak.

In de Qarchak gevangenis zijn de gevangenen beroofd van de meest elementaire levensbehoeften, zoals frisse lucht, drinkwater, wasgelegenheid, minimale medische behandeling en een slaapplek. Politieke gevangenen lopen het gevaar hepatitis en andere ernstige ziekten op te lopen doordat de gevangenis overbevolkt is met gevangenen die lijden aan gevaarlijke besmettelijke ziekten.

Mevr. Daemi en Mevr. Iraee zijn in hongerstaking sinds 3 februari om te protesteren tegen de inbreuk op het principe van scheiding van categorieën gevangenen en hun onwettige verbanning naar Qarchak Prison, bijgenaamd Kahrizak II.


Politiek gevangene Soheil Arabi, blogger en fotograaf, ging in hongerstaking op 24 januari in protest tegen de gewelddadige behandeling van Atena Daemi and Golrokh Iraee, waarna hij werd verplaatst naar de Teheran gevangenen.

Atena Daemi, 29, een mensenrechten en kinderrechten activist is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens “propaganda tegen het regime”, “samenspanning tegen de nationale veiligheid“, en belediging van Khamenei.

Golrokh Iraee, 37, een mensenrechtenactivist is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens “belediging van heiligheden” en belediging van Khamenei