De Pakistaanse advocate Asma Jahangir was wereldwijd een van de moedigste en meest geëngageerde voorvechtsters voor de mensenrechten. In Pakistan zette zij zich tientallen jaren in voor de rechten van vrouwen, minderheden en kinderen. Telkens weer werd ze gevangengezet en met de dood bedreigd. Op zondag is Asma Jahangir gestorven aan hartfalen.

 

Met verbijstering en rouw werd wereldwijd de dood van de bekende mensenrechten advocate Asma Jahangir (foto) ontvangen. De Pakistaanse advocate stierf op 11 februari op 66 jarige leeftijd in haar thuisstad Lahore aan hartfalen.

Asma Jahangir werd in september 2016 door de VN-Mensenrechtenraad tot speciale rapporteur voor de mensenrechtentoestand in Iran benoemd. Sindsdien heeft zij zich met grote moed en onvermoeibaar engagement ingezet voor de verbetering van de mensenrechtentoestand in Iran.

Wegens haar engagement werd Asma Jahangir meerdere belangrijke internationale mensenrechtenprijzen toegekend. Zo werd ze in 2014 met de alternatieve Nobelprijs van de Zweedse Right-Livelihood-Award-Stichting geëerd. Van 1998 tot 2004 was zij speciale rapporteur voor de VN voor terechtstellingen en van 2004 tot 2010 voor vrijheid van religie of godsdienst.

In het jaar 2010 werd Asma Jahangir als eerste vrouw tot presidente van de orde van advocaten bij het hoogste gerechtshof van Pakistan gekozen. De door haar in 1987 in het leven geroepen mensenrechtencommissie, die ze tot 1993 voorzat, verdedigde religieuze minderheden en wegens godslastering aangeklaagde mensen. De commissie veroordeelde bovendien geweld tegen vrouwen, dwangarbeid en schuldarbeid.

Als voorvechtster van een democratische staatsorde in Pakistan werd Asma Jahangir in de loop van haar leven vele malen bedreigd en talrijke malen opgesloten, vooral tijdens de militaire dictaturen. Als mede oprichter van de advocatenbeweging tegen de toenmalige militair en regeringschef Pervez Musharraf werd zij in 2007 drie maanden onder huisarrest geplaatst.

Steeds weer ontving zij doodsbedreigingen, ondervond geweld en mysterieuze inbraken in haar huis. Tweee aanslagen op haar en haar familie heeft de mensenrechten advocate overleefd. De hoogste rechter van Pakistan, Mian Saqib Nisar, eerde de advocate als “dappere vrouw, die geen blad voor de mond nam”.

Wereldwijd deelden mensen in sociale media hun ontsteltenis over de dood van Asma Jahangir. Daaronder de Pakistaanse Nobelprijswinnaar voor de vrede Zij schreef op twitter dat “de beste mogelijkheid Jahangir te eren is door haar strijd voor mensenrechten en democratie voort te zetten.”