Veertien jaar na de dood van de Canadees-Iraanse fotografe Zahra Kazemi in de Evin gevangenis, verklaarde de voormalige minister van Veiligheid, Ali Younesi, dat zij geen spion was.

‘In de zaak van Zahra Kazemi bleef Saeed Mortazavi, destijds Aanklager in Teheran, hardnekkig ,volhouden dat ze een spion was,’ zei Younesi in een vraaggesprek met de Iran Daily.

‘Om haar zaak te onderzoeken gaf het Ministerie van Veiligheid twee contraspionage deskundigen opdracht om de vrouw te ondervragen in een hotel. Na de ondervraging deelden de deskundigen officieel mee dat Zahra Kazemi noch in technische zin, noch in termen van kennis een spion was,’  voegde hij eraan toe.

‘Men neemt aan dat Zahra Kazemi niet tijdens een ondervraging geslagen werd, maar onderweg naar het detentiecentrum, omdat ze weigerde haar bezittingen af te geven. Ze viel met haar hoofd op een trottoirband wat een  intracraniële bloeding veroorzaakte. Als ze haar op tijd naar het ziekenhuis hadden gebracht zou men haar hebben kunnen redden,’ ging de voormalige minister verder. (Iraanse staatskrant de Daily – 6 maart, 1396)

Uit Wikipedia Engels: “Zahra ‘Ziba’ Kazemi-Ahmadabadi  (1948 – 11 juli 2003) was een Iraans-Canadese freelance fotografe, die volgens de schouwarts  na haar arrestatie in Iran werd verkracht, gemarteld en vermoord door Iraans overheidspersoneel.

De Iraanse autoriteiten beweren met klem dat haar dood een ongeluk was en dat ze tijdens  haar ondervraging overleed aan een hersenbloeding. Maar Shahram Azam, voormalig militair stafarts die op grond van zijn kennis over de zaak van Kazemi in 2004 asiel aanvroeg in Canada, heeft verklaard dat hij het lijk van Kazemi heeft onderzocht en dat hij waarnam dat Kazemi onmiskenbaar sporen van marteling vertoonde, waaronder een schedelfractuur, een gebroken neus, verkrachting en ernstige kneuzingen van de onderbuik.”