15 april 2018-Staatsburger Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die al meer dan twee jaar in Iran in de gevangenis zit; familieleden en mensenrechtenverdedigers eisen effectieve maatregelen van de Britse regering om eindelijk haar vrijlating te bewerkstelligen.

Twee jaar na de onrechtmatige arrestatie in Iran van de instellingsmedewerkster Nazanin Zaghari-Ratcliffe hebben mensenrechtenactivisten en familieleden de Britse regering opnieuw opgeroepen effectief te handelen en eindelijk de vrijlating van de Britse staatsburger van Iraanse afkomst door te zetten. Ook de VN-werkgroep tegen willekeurige arrestaties heeft bevestigd, dat het verblijf in de gevangenis in Iran van Nazanin Zaghari-Ratcliffe onrechtmatig is. Daarmee schendt het regime in Teheran het internationale recht.

De bijna vierjarige Gabriella is al meer dan twee jaar van haar moeder gescheiden. Ondanks meerdere oproepen werd Fall Nazanin Zaghari-Ratcliffe in twee jaar geen enkel verlof toegestaan.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe was met haar dochter Gabriella op bezoek bij haar familie in Teheran, toen ze op 3 april 2016 werd aangehouden. Sindsdien zit ze vast. De intussen bijna vierjarige Gabriella is onder de hoede van haar grootouders in Teheran en mag haar moeder alleen in de gevangenis zien. Ook van haar in Londen wonende vader is Gabriella gescheiden, omdat hij niet naar Iran mag reizen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe met haar dochter Gabriella in gelukkiger tijden voor de arrestatie

In september 2016 werd Nazanin Zaghari-Ratcliffe op grond van gekunstelde aanklachten wegens veronderstelde “pogingen tot ten val brengen” in Iran tot vijf jaar veroordeeld. De instellingsmedewerkster heeft nooit aan politieke activiteiten in Iran deelgenomen. Zoals Iran-experts bevestigen, gebruikt het regime in Teheran de gevangenisstraf als drukmiddel – wat ook bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit het geval is.

Richard Ratcliffe (foto), de echtgenoot van de gevangene, zet zich vanuit Londen in met een internationale campagne voor de vrijlating van zijn vrouw. Hij heeft herhaaldelijk een beroep op de Britse regering gedaan om hun beloftes om te zetten in daden en actie te ondernemen voor de vrijlating van zijn vrouw.

Dankzij een intensieve mensenrechtencampagne heeft zaak van Fall Nazanin Zaghari-Ratcliffe in Groot Brittannië en wereldwijd veel aandacht gekregen. De openbare druk bewerkstelligde dat Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in november 2017 de arrestatie van Britse staatsburgers in Iran scherp veroordeelde en verklaarde dat hij bereid was ze in de Evin-gevangenis in Teheran op te zoeken.

De Britse Minister van Buitenlandse Zaken beschreef de tegen Fall Nazanin Zaghari-Ratcliffe geëiste gevangenisstraf als “een karikatuur van de rechtspraak” en bekritiseerde haar behandeling in de gevangenis. Er zijn “duidelijke humanitaire gronden”, die haar vrijlating noodzakelijk maken.

Na de uitlatingen van de Minister van Buitenlandse Zaken hopen mensenrechtenactivisten op de spoedige vrijlating van de instellingsmedewerkster. Zij werden echter tot nu toe teleurgesteld. Activisten in de campagne en parlementariërs houden de Britse regering nu voor, niet genoeg te hebben gedaan, omdat er nog steeds geen signalen van een mogelijke vrijlating zijn. Ze hopen nu op de hulp van de Britse premier Theresa May.

Begin april hebben in Londen familieleden en mensenrechtenactivisten het publiek herinnerd aan de onrechtmatige gevangenneming van Fall Nazanin Zaghari-Ratcliffe.