Gepubliceerd op 27 april 2018

Washington DC – Vandaag heeft het Huis van Afgevaardigden de Act over Iran’s Mensenrechten en Gijzeling  aangenomen (H.R. 4744). Deze wetgeving van twee partijen schijnt een licht over de lange lijst van mensenrechtenschendingen en gijzelingen door het Iraanse regime. Het geeft ook groen licht voor sancties tegen Iraanse ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor foute, politiek gemotiveerde gevangenneming van Amerikaanse burgers.

In het Huis maakte, eerder deze week, Voorzitter Royce de volgende opmerkingen (zoals voorbereid voor levering):

“In januari kwam dit college bijeen – in een bijna unanieme stemming – om steun te geven aan het Iraanse volk, dat begonnen is aan een legitiem protest tegen een onderdrukkend regime. In deze tijd zijn tienduizenden mensen de straten opgegaan en vormden ze de grootste demonstratie sinds de Groene Revolutie van 2009. De protesten, die begonnen over de economische stagnatie, wijdverbreide corruptie en de controle van de Revolutionaire Garde over de economie, verspreidden zich snel door Iran, waar de mensen probeerden hun fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting te beoefenen. Veel demonstranten schreeuwden leuzen gericht tegen de kostbare regeringssteun aan Bashar al-Assad in Syrië en terreurgroeperingen zoals Hezbollah.

Zoals voorspelbaar, ging het regime snel de protesten tegenwerken en de sociale media afknijpen. Meer dan duizend Iraniërs werden gevangen genomen en dozijnen gedood. H. Resolutie 676 veroordeelde dit wrede geweld en riep op tot gerichte sancties om het regime te straffen.

Vandaag handelen wij om die oproep waar te maken. De motie die voor ons ligt, H.R. 4744, vraagt aan de regering om te bepalen of belangrijke Iraanse ambtenaren gesanctioneerd moeten worden wegens mensenrechtenschendingen. Het vraagt ook het besluit om het Iraanse zakenleven sancties op te leggen voor corruptie. En de motie geeft mandaat aan sancties voor de Iraanse ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de foute, politiek gemotiveerde gevangenneming van Amerikaanse burgers.

Meneer de Woordvoerder, jarenlang heeft het regime in Teheran systematisch elke oppositie in Iran neergeslagen. Regelmatig gebruikt het wrede tactieken, in het binnenland met marteling en massa-executies en ze exporteert geweld en radicale ideologie naar het buitenland. Sinds de revolutie van 1979 is Iran altijd een brute staat geweest.

Zoals deze wetgeving verder detailleert, kijkt dit regime vandaag helemaal voorbij aan overeenkomsten dat het aangegaan heeft inzake het respect voor de fundamentele rechten van het Iraanse volk. Velen van ons herinneren zich de barbaarse massa-executies die gepleegd zijn in een tijdsbestek van vier maanden in het jaar 1988. Duizenden politieke gevangenen werden er toen geëxecuteerd middels ophanging en het vuurpeloton, omdat zij weigerden hun politieke voorkeuren te herroepen.

Vandaag vervolgt het regime nog steeds etnische en religieuze minderheidsgroeperingen zoals Bahai’s, Christenen, Soefistische Moslims, Soennieten en Sji-itische Moslims met een andere mening. En we herinneren ons allemaal nog de manier waarop de ayatollahs de vreedzame politieke onmin tijdens de Groene Revolutie in 2009 bruut verdrukten – toen de vorige regering van ons land op genante wijze stil bleef. Dit was echt een mogelijkheid geweest, die totaal gemist werd door de VS.

Meneer de Woordvoerder, ik wil Voorzitter MacCaul en het lid Engel bedanken voor hun leiderschapsrol bij deze wetgeving. Ik ben blij met de sterke steun uit beide partijen voor deze maatregel. Afgezien van hoe iemand aankijkt tegen de nucleaire deal met Iran, komt het erop aan dat de VS en onze bondgenoten druk blijven uitoefenen op Iran over haar gevaarlijke en dreigende acties die buiten de JCPOA vallen. Dit is een terrein waarover ambtenaren van zowel de Trump als van de Obama regering het eens zijn, en met goede reden.

Vergeet niet dat dit hetzelfde Iraanse regime is dat Amerikaanse burgers – onder wie ook een met een zwakke gezondheid – vasthoudt op basis van verzonnen aanklachten, in een van de grootste losgeld regelingen ooit bedacht. Dit regime hield zijn eerste Amerikaanse gijzelaars natuurlijk al in 1979, toen ze onze ambassade in Teheran binnendrong. De modus operandi van het regime blijft hetzelfde.

Het is meer dan hoog tijd dat het regime de consequenties voorgeschoteld krijgt van haar aanvallen op Iraniërs en Amerikanen.”

bron: