14 mei 2018-Leraren en leraressen hebben in Iran met landelijke betogingen voor sociale gerechtigheid gedemonstreerd. Zij eisten ook de vrijlating van gearresteerde collega’s en andere politieke gevangenen. Politieagenten van het regime grepen gewelddadig in tegen de vreedzame protesten en arresteerden meerdere leraren.

Op 10 mei hebben leraren en leraressen in meer dan 30 Iraanse steden voor sociale gerechtigheid gedemonstreerd en tegelijk de vrijlating van gearresteerde collega’s en andere politieke gevangen geëist. De betogingen werden door het hele land door verscheidene lerarenvakbonden georganiseerd. Op spandoeken was te lezen: “Brood, Werk, Vrijheid en Gerechtigheid!”.

 

 

 


Door de protesten werd erop gewezen, dat de salarissen van leraren in Iran onder de armoedegrens liggen. Veel leraren zijn gedwongen bijbaantjes aan te nemen, om hun gezinnen te onderhouden. De demonstranten eisten passende beloning, ziektekostenverzekering en baanzekerheid voor alle leraren.

De leraren beschuldigden het regime bovendien van machtsmisbruik, incompetentie, corruptie en onderdrukking en protesteerden ertegen dat het onderwijs in Iran al jarenlang wordt verwaarloosd. Dat heeft ertoe geleid dat veel scholen door gebrek aan leerkrachten en geld geen adequaat onderwijs meer konden geven.

De deelnemers aan de betogingen eisten ook een einde aan de discriminatie binnen het onderwijssysteem, waardoor vooral etnische en religieuze minderheden en ook meisjes worden benadeeld.

 

Verder demonstreerden de leraren voor het recht om zich in van de staat onafhankelijke verenigingen en vakbonden te mogen organiseren. In Iran worden onafhankelijke vakbonden niet erkend. Hun leden worden vervolgd, aangeklaagd en tot lange vrijheidsstraffen veroordeeld.

Met spandoeken en spreekkoren eisten de demonstranten de vrijlating van onrechtmatig gearresteerde leraren en politieke gevangenen.

 

Demonstranten eisen de vrijlating van de wiskundedocent Ismail Abdi, die uitsluitend wegens zijn betrokkenheid bij de lerarenvakbond in Teheran tot zes jaar werd veroordeeld. Ismail Abdi, die in de Evin-gevangenis in Teheran vast zit, is sinds eind april in hongerstaking, om te protesteren tegen de onmenselijke omstandigheden in de gevangenis en de vervolging van leraren die zich inzetten voor burgerrechten.

Bij de protestbetoging voor het Instituut voor Huishoudplanning in Teheran werd ingegrepen door de regimepolitie, die met wapenstokken op de protesterende leraren en leraressen insloeg, om de demonstratie op te breken. Daarbij raakten meerdere demonstranten gewond, en er vonden talrijke aanhoudingen plaats. Ook uit andere steden werden arrestaties en gebruik van geweld door de regimepolitie gemeld.

De bij vakbondsactiviteiten betrokken leraren Mohammad Taghi Fallahi, Rassoul Bodaghi en Mohammad Habibi (op de foto v.l.n.r.) werden bij de betogingen in Teheran gearresteerd.

Onder de arrestanten in Teheran zijn de leraren Mohammad Taghi Fallahi, bestuurslid van de lerarenvakbond in Teheran, Mohammad Habibi, Ali Zolfi, Ismail Gerami, Mohammad Hassan Poureh en Rassoul Bodaghi. Mohammed Habibi zat in maart en april al zes weken in de gevangenis. Rassoul Bodaghi heeft eerder al een zesjarige gevangenisstraf uitgezeten, omdat hij zich voor de rechten van leraren had ingezet.