06 juni 2018 Met massale arrestaties en zware straffen probeert het regime van Teheran verdere burgerprotesten te voorkomen. Talrijke demonstranten en verdedigers van de mensenrechten zijn beschuldigd van vermeende ‘anti-staat activiteiten’. Verschillende beklaagden zijn al door revolutionaire rechtbanken veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Burgerprotesten tegen het regime in Iran worden voortgezet. Met vreedzame en legitieme demonstraties en stakingen uiten mensen in verschillende steden herhaaldelijk hun ongenoegen over het beleid van het regime en de onderdrukking.

Tehran – 27.05.2018: Demonstratiemarathon ter gelegenheid van de begrafenis van de Iraanse dissidente Iraanse acteur Naser Malek-Motiee, tegen wie de heersende islamisten een professioneel verbod hadden opgelegd. Tijdens dit protestmars demonstreerden duizenden tegen de censuur en onderdrukking door de Iraanse staatsmedia.

De demonstranten eisen moedig hun rechten op, ook al worden ze geconfronteerd met ernstige represailles. In Iran zijn alle regiokritieke vergaderingen over het algemeen verboden. Het regime beweert dat de protesten van burgers “samenzweringen in het buitenland zijn” en bedreigt de demonstranten met zware straffen.

Op 27 mei dreigde de woordvoerder van het regime justitie in de Iraanse staatsmedia nogmaals dat de veiligheidstroepen protesten zouden neerhalen. Half mei werden ten minste twee demonstranten gedood en tientallen gewonden in de zuidelijke Iraanse stad Kazerun nadat de politie van het regime in een vreedzame menigte had geschoten.

Mensenrechten activist Ali Nouri (foto) werd veroordeeld mei vanwege zijn betrokkenheid bij de civiele protesten van een Revolutionaire Rechtbank van Teheran tot zeven en een half jaar in de gevangenis. Hij wordt beschuldigd van vermeende “betrokkenheid bij anti-statelijke vergaderingen en propaganda”. Ali Nouri werd gearresteerd op 30 december 2017 en werd gearresteerd in de buurt van Teheran tot 4 februari in Gohardasht gevangenis in Karaj. De 25-jarige, die u.a. voor kinderrechten werd al in 2016 en 2017 vastgehouden voor zijn mensenrechtenwerk. Het regime probeert met massale arrestaties verdere burgerprotesten te voorkomen. Onder de gedetineerden bevinden zich tal van studenten, mensenrechtenactivisten en burgerjournalisten die op internet hebben gerapporteerd over de protesten. Voor veel gearresteerden, zelfs weken na hun arrestatie, blijft het onduidelijk waar ze worden vastgehouden. Familieleden worden bedreigd en geïntimideerd en ontvangen geen informatie. De gedetineerden worden vastgehouden in martelgevangenissen zonder contact met de buitenwereld. Er staan ernstige misbruiken op de agenda. Sinds begin 2018 zijn naar verluidt verscheidene demonstranten gedood tijdens foltering in detentie. Talrijke demonstranten en verdedigers van de mensenrechten zijn beschuldigd van vermeende ‘anti-staat activiteiten’. Verschillende beklaagden zijn al door revolutionaire rechtbanken veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. In antwoord op de toenemende protesten van het publiek, het regime geïntensiveerd de vervolging van prominente mensenrechtenverdedigers en versterkt de reeds wrede omstandigheden in de gevangenis van politieke gevangenen.

Op 14 mei, in de centrale Iraanse stad Arak werden op proef 11 mensenrechtenactivisten (foto), die was gearresteerd tijdens protesten in december vorig jaar en januari te zetten. De verdachte is Ali Bagheri, Abbas Safari, Behza Ali Bakhshi, Yousef Shiri, Davood Rahimi, Mohammad Yaghoobi, Kyan Sadeghi Masoud Aujloo, Mohammad Torabi, Neda Yousefi en Mohammad Najafi. De zinnen zijn nog niet aangekondigd. De verdachten worden langdurig veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de protesten. Een van de beklaagden is de mensenrechtenadvocaat Mohammad Najafi. Hij is de advocaat van de families van gedood demonstranten en blijft in de Iraanse gevangenissen voor het ophelderen van de dood is. De advocaat werd gearresteerd op 15 januari 2018 en drie maanden vastgehouden in de gevangenis in de stad Arak. Hij werd aangeklaagd voor naar verluidt en “propaganda tegen de staat” de “nationale veiligheid in gevaar te brengen”. De reden: Mohammad Najafi heeft de twijfelachtige dood van demonstranten onderzocht en vroeg de bewering van het regime van Justitie vraagtekens bij de gedetineerde zelfmoord had gepleegd in de gevangenis zelf. De betogende protester, de 22-jarige Vahid Heydari, stierf begin januari 2018 op een politiebureau in de stad Arak nadat hij op 31 december tijdens protesten was gearresteerd. Familieleden meldden dat ze ernstige verwondingen aan het hoofd in de doden had gezien voordat hij begraven werd. De familie werd verbannen onder bedreiging van het praten met de media. Een autopsie was niet toegestaan.