23 juni 2018 ‘Het regime is verleden tijd. Bekritiseerd door internationale mensenrechten organisaties vanwege zijn verschrikkelijke mensenrechten reputatie ‘

Op initiatief van de vroegere aartsbisschop van Canterbury, Lord (Rowan) Williams of Oystermouth, hebben meer dan 50 bisschoppen van de Anglicaanse Kerk in Engeland een verklaring ondertekend, waarin het regime in Iran wordt veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten en hun omgang met Irans religieuze minderheden.

Religieuze leiders vanuit het Verenigd Koninkrijk, uit Engeland, Wales en Schotland roepen Iran ter verantwoording vanwege de schending van de mensenrechten.

Meer dan 50 bisschoppen in het VK sloten zich aan bij de oproep van Dr. Rowan Williams ter veroordeling van de mensenrechten schendingen met de nadruk op de toestand van de religieuze minderheden in Iran.

“Vandaag maken we het initiatief van Dr. Rowan Williams bekend, dat wordt ondersteund door meer dan 50 bisschoppen, samen met 78 kerkleiders uit de VS, waarin aandacht wordt gevraagd voor de toestand waarin de bevolking en de religieuze minderheden van Iran verkeren, in het bijzonder die van de Christenen. We roepen de internationale gemeenschap op om hun rechten te verdedigen tegenover de kwellingen en vervolging door hun overheid,” zegt Rt Rev. John Pritchard, de vroegere bisschop van Oxford, een van de ondertekenaars.

In de verklaring staat: “Het regime is al tenminste 64 keer veroordeeld door verschillende lichamen van de VN om hun vreselijke staat van dienst ten aanzien van mensenrechten schendingen. De meerderheid van de slachtoffers van deze schendingen zijn Sjiitische moslims, leden van religieuze minderheden, waaronder Christenen, Joden, leden van de Soenitische tak van de Islam en mensen met een ander geloof, zij worden vervolgd vanwege hun geloof.”

Verder besteedt de verklaring aandacht aan het misbruik van de Islam door het regime door het opleggen van een theocratie aan miljoenen Iraniërs en vestigt het de aandacht op de eis van het Iraanse volk voor verandering, die tot uiting komt in een breed gedragen opstand, die al sedert december aan de gang is.

De verklaring van Dr. Rowan Williams ondersteund door bisschoppen in Engeland, Wales en Schotland, waaronder de aartsbisschop van Wales, pastor John Davies, de vroegere aartsbisschop van Wales, pastor Dr. Barry Morgan; bisschop van Moray, Ross en Caithness & de Primus van de Schotse Episcopale Kerk, de eerwaarde Mark Strange; Lord bisschop van Durham, pastor Paul Butler; Lord bisschop van Gloucester, pastor Rachel Treweek; Lord bisschop van Ely, pastor Stephen Conway; Lord bisschop van Peterborough, pastor Donald Allister; Lord bisschop van Coventry, pastor dr. Christopher Cocksworth; Lord bisschop van Worcester, pastor Dr. John Inge; Lord bisschop Leeds, pastor Nick Bains; Lord bisschop van St. Albans, pastor Gregory Clayton Smith; Lord bisschop van Portsmouth, pastor Christopher Richard James Foster; Lord bisschop van Chester, pastor Peter Forster; Lord bisschop van Chelmsford, pastor Stephen Cottrell; bisschop van Sodor and Man, pastor Peter Eagles; bisschop van Sheffield, pastor Dr. Pete Wilcox; bisschop van Guildford, pastor Andrew Watson; bisschop van Stepney, pastor Adrian Newman; bisschop van Hereford, pastor Richard Frith; Assistent bisschop van Durham, pastor David Stancliffe; vroegere Lord bisschop van Salisbury, pastor Nick Holtam; bisschop van Wakefield, pastor Tony Robinson; bisschop van Ripon, pastor Dr. Helen-Ann Hartley; Bisschop van Southampton, pastor Dr Jonathan Frost; bisschop van Barking, pastor Peter Hill; bisschop van Kirkstall, pastor Paul Slater; bisschop van Stafford, pastor Gevanf Annas; bisschop van Stockport, pastor Libby Lane; bisschop van Birkenhead, pastor Keith Sinclair; vroegere bisschop van Sodor & Man, pastor Robert Paterson; bisschop van Lewes, pastor Richard Jackson; bisschop van Bedford, pastor Richard Atkison, OBE; bisschop van Buckingham, pastor Dr. Alan Wilson; bisschop van Shrewsbury, pastor Mark Rylands; bisschop van Doncaster, pastor Peter Burrows; bisschop van Beverley, Rt. Hon. Glyn Webster; bisschop van Dover, pastor Trevor Willmott; bisschop van Hertford, pastor Dr. Michael Beasley; bisschop van Llandaff, pastor June Osborne; bisschop van Monmouth, pastor Richard Pain; bisschop van St Davids, pastor Joanna Penberthy; bisschop van Beverley, de pastor Glyn Webster; bisschop van Wolverhampton, pastor Clive Gregory; bisschop van Burnley, pastor Philip North; bisschop van Willesden, pastor Pete Broadbent; bisschop van Edmonton, pastor Rob Wickham; bisschop van Kensington, pastor Dr Graham Tomlin; bisschop van Islington, pastor Ric Thorpe dringt er bij de internationale gemeenschap op aan, aandacht te besteden aan deze oproep om vrijheid en mensenrechten in Iran, alles zal ter sprake komen in de internationale bijeenkomst in Parijs op 30 juni as.

In de verklaring staat: “Deze eis zal weer naar voren worden gebracht bij de grote internationale ‘Free Iran’ bijeenkomst, die wordt gehouden op 30 juni in Parijs, om de vrijheid en de mensenrechten  van de bevolking van Iran te propageren in tegenwoordigheid van religieuze, politieke en maatschappelijke hoogwaardigheidsbekleders uit de gehele wereld.”

De Rt Rev. John Pritchard voegt eraan toe, “In onze verklaring roepen we alle landen op om, bij hun contacten met Iran, de jammerlijke toestand van de mensenrechten in Iran in ogenschouw te nemen, in het bijzonder de pijnlijke toestand waarin religieuze minderheden verkeren. We dringen er bij hen op aan om hun betrekkingen te koppelen aan het ophouden met de onderdrukking van minderheden en het stoppen van de executies.”