22. juni 2018-Onderdrukking na burgerprotesten tegen het regime: opnieuw werden studenten wegens hun deelname aan vreedzame protesten tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld.

Volgens berichten van mensenrechtenverdedigers zijn in Iran opnieuw studenten, die aan burgerprotesten tegen de dictatuur hebben meegedaan tot hoge gevangenisstraffen veroordeeld.

In Teheran werden de studenten Ali Mozaffari en Sina Omran op 11 juni door een revolutionaire rechtbank tot elk acht jaar opsluiting veroordeeld. Bovendien werden zij met een tweejarig uitreisverbod bestraft. De studenten werden wegens vermeende “bedreiging van de staatsveiligheid” en “propaganda tegen het regime ” veroordeeld, omdat ze eind december 2017 meegedaan hebben aan vreedzame studentenprotesten tegen de politiek van het regime.

 

Ali Mozaffari en Sina Omran, die aan de universiteit van Teheran antropologie en Duits studeren, werden eind december bij studentenprotesten opgepakt. Nadat ze in isoleercellen opgesloten en zonder rechtsbijstand verhoord waren, werden zij tenslotte na betaling van borgsommen voorlopig vrijgelaten. Beiden hebben beroep tegen de gevangenisstraf aangetekend.

 

Ondertussen werd in de noord Iraanse provinciehoofdstad Babol de 23 jarige studente  Massoumeh Mohammadi tot zes jaar gevangenis veroordeeld. Ook zij werd tijdens studentenprotesten rond de jaarwisseling gearresteerd en verder in de gevangenis van Babol vastgehouden.

 

 

Universiteit Teheran, 17-06-2018: Studenten van de faculteit voor sociale wetenschappen protesteren tegen de gevangenisstraffen, waartoe hun studiegenoten veroordeeld werden.

Met massa-arrestaties en zware straffen probeert het regime in Teheran  verdere burgerprotesten te verhinderen. Onder de gevangenen zijn talrijke studenten, mensenrechtenactivisten en burgerjournalisten, die op internet over de protesten bericht hebben. Van veel gevangenen is ook weken na hun arrestatie nog onduidelijk waar ze gevangen zitten. Familieleden worden bedreigd en geïntimideerd en zij krijgen geen informatie.

Tegen een groot aantal demonstranten en mensenrechtenverdedigers zijn aanklachten wegens vermeende  “staatsvijandige activiteiten” ingediend. Veel aangeklaagden zijn al door revolutionaire rechtbanken tot gevangenisstraffen van meerdere jaren veroordeeld.

Als reactie op de toenemende burgerprotesten verscherpt het regime de vervolging van bekende mensenrechtenverdedigers en verslechtert de toch al barbaarse omstandigheden voor de politieke gevangenen.