Reza Khandan, de echtgenoot van de advocaat Nasrin Sotoudeh, vertelde: “Voor de vrijlating van mijn vrouw is een borgsom van 15.355 US dollars vastgesteld door de rechtbank, maar zo’n afkoopsom accepteert ze niet.” Hij zei verder dat zij vrouw was gearresteerd op de aanklacht van samenzwering en propaganda tegen het regime. De borgsom werd op de eerste dag dat ze vastzat vastgesteld, maar tot nu toe heeft ze zo’n borgsom niet geaccepteerd. Ze wordt vastgehouden in de algemene vrouwenafdeling in de Evin-gevangenis. (Isna, persagentschap van de staat – 23 juni 201

Echtgenoot van advocaat aangehouden voor de gevangenis

Reza Khandan, de echtgenoot van vooraanstaand advocaat Nasrin Sotoudeh, werd gearresteerd voor de Evin-gevangenis op zondag 17 juni. Hij en nog meer burgeractivisten en een groep advocaten, kwamen bijeen om te protesteren tegen de arrestatie van Sotoudeh en om voor haar vrijlating uit de Evin-gevangenis te pleiten. Veiligheidstroepen sloegen op de demonstranten in en arresteerden hen voor de gevangenis. Berichten vermelden dat behalve Reza Khandan, ook Arash Keykhosravi en Payam Derafshan werden gearresteerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van de familieleden van Zainab Taheri, advocaat van Mohammed Solas, vertelde dat mevrouw Taheri op dinsdag werd gearresteerd. Op haar pagina op telegram (Iraans Instagram, vert.) heeft ze vermeld dat ze in hongerstaking gaat. Taheri’s familielid, die anoniem wil blijven, vertelde dat Ainab op dinsdag werd gearresteerd, nadat ze was gedagvaard door Kamer 2 van het Hof van Cultuur en Media. Zainab schreef dat ze niet kan blijven zwijgen over het onrecht van de executie van haar cliënt (Mohammed Solas) en dat ze binnenkort in hongerstaking gaat. Na Mohammeds executie, had Zainag getwitterd dat ze documenten zal onthullen, die de onschuld van haar cliënt bewijzen. (Radio Farda – 19 juni 2018)

Verenigde Staten ernstig bezorgd over het lot van aangehouden advocaat

“De Verenigde Staten zijn ernstig bezorgd door berichten dat Zainab Taheri, die de kort geleden geëxecuteerde Mohammed Solas bijstond, in Iran is gearresteerd wegens opruiende publicaties.” De woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zei verder dat de VS oproepen tot haar onmiddellijke vrijlating en beëindiging van de vervolging van Gonabadi Fakirs. Zaineb Taheri was de advocaat van de 51-jarige Mohammed Reza Solas en ze benadrukte de onschuld van haar cliënt vele malen. Na Mohammeds executie twitterde ze dat ze van plan is om documenten te publiceren die de onschuld van haar cliënt bewijzen. (Radio Farda – 20 juni 2018)

Zainab Taheri wordt vervolgd

Abbas Jafari Dowlatabadi, de Officier van Justitie van Teheran, becommentarieerde de reacties op de voltrekking van de doodstraf van Mohammed Solas. Hij merkte op dat, nu de veroordeling is uitgevoerd, sommigen onder de aandacht hebben gebracht dat de rechten van de verdachte zijn geschonden en dat hij onschuldig was. Hij uitte verder kritiek op de activiteiten van de advocaten tijdens de rechtszaak en zei dat Zainab alle onrust voorafgaand aan de executie had veroorzaakt en contrarevolutionaire activiteiten tegen Justitie had ontplooid. Websites vermeldden rapporten tegen Justitie op basis van publicaties van de advocaat. Op de maandag na de executie, twitterde zij dat aan alles nu een einde is gekomen.

Dowlatabadi kondigde de vervolging van Zaineb aan en voegde toe: “Wij zullen optreden tegen iedereen die de veiligheid van het volk in gevaar brengt.”

Gemartelde gevangene overgebracht naar het ziekenhuis

Een aantal Gonabadi fakirs meldden op het internet dat Zainab Taheri, de advocaat van Mohammed Solas, die in hongerstaking was in eenzame opsluiting in de gevangenis van Gharchak Varamin, in het ziekenhuis wordt behandeld.

Een fakir met de naam Alireza Roshan schreef maandagavond rond 23.00 uur op zijn twitter-account, dat het kantoor van Zainab Taheri was aangevallen. De volgende dag werd zij om 12.30 uur aangehouden en overgebracht naar een isoleercel in de gevangenis van Gharchak Varamin. In de isoleercel ging ze in hongerstaking en werd ze zwaar mishandeld, waarna ze werd overgebracht naar het ziekenhuis.