9 Juli 2018 Gevangen genomen Iraanse mensenrechtenactivist Arash Sadeghi wordt opzettelijk de noodzakelijke medische behandeling buiten de gevangenis ontzegd om hem te straffen en te intimideren. Amnesty International waarschuwt met een dringende actie dat de Iraanse gedetineerde de Iraanse mensenrechtenverdediger Arash Sadeghi ernstig ziek is en roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de gedetineerde, die alleen vanwege zijn mensenrechtenwerk is veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf.

Volgens Amnesty International is Arash Sadeghi, die gevangen zit in de Raja’i Shahr-gevangenis in Karadsch, in de buurt van Teheran, gediagnosticeerd met een bottumor die kwaadaardig zou kunnen zijn. Ondanks medische aanbevelingen ontzeggen de autoriteiten hem de transfer naar een kliniek die gespecialiseerd is in de behandeling van kanker. Amnesty International eist van de zieke mensenrechtenverdediger onmiddellijke toegang tot de vereiste specialistische behandeling buiten de gevangenis. Dit omvat onder andere het onderzoek en de behandeling van kanker. Hij moet ook worden beschermd tegen verdere foltering en andere vormen van mishandeling, waaronder de weigering om een passende medische behandeling te bieden.

In de Urgent Action staat: “Autoriteiten weigeren opzettelijk Arash Sadeghi de noodzakelijke medische behandeling buiten de gevangenis, waardoor hij zware pijn en lijden krijgt om hem te straffen en te intimideren. Zoals Amnesty International al heeft verklaard, is marteling hetzelfde. Arash Sadeghi zit sinds juni 2016 in de gevangenis en dient twee gevangenisstraffen van in totaal 19 jaar. Hij wordt gestraft voor zijn vreedzame mensenrechtenwerk, inclusief de overdracht van informatie over de mensenrechtensituatie in Iran aan Amnesty International. Bij de veroordeling werden 50 vreedzame mensenrechtenactiviteiten aangehaald als “bewijs” van zijn betrokkenheid bij “activiteiten tegen de nationale veiligheid”