1 juli 2018  Volksdemonstratie: voor de eerste keer sinds decennia bleef de grote bazaar van Teheran op 25 juni geheel gesloten. De Iraanse chef van Justitie bedreigde de demonstranten met zware straffen; zij moesten rekening houden met gevangenisstraffen van 20 jaar of zelfs de doodstraf.


In de Iraanse hoofdstad hebben duizenden mensen meerdere dagen lang tegen het beleid van het Teheraanse regime en tegen de onderdrukking gedemonstreerd. Met vreedzame straatprotesten en stakingen gaven de mensen vooral in de omgeving van de Teheraanse Grote Bazaar, maar ook in andere stadsdelen, lucht aan hun woede op de dictatuur. Ook in andere steden kwam het tot demonstraties, waaronder in de provinciehoofdsteden Shiraz, Kermanshah en Mashhad.


Voor het eerst sinds decennia bleef de Grote Bazaar van Teheran op 25 juni helemaal gesloten. Ook in de dagen daarna gingen de stakingen in de bazaar door. Handelaren in andere steden van het land zoals Isfahan, Arak en Kermanshah sloten zich bij de demonstraties aan.

In Teheran gingen woedende demonstranten op 25 juni spontaan naar het Parlement. In spreekkoren verweten zij het regime mismanagement, corruptie en machtsmisbruik. Zij eisten terugtreding van de regering Rohani, beëindiging van de dictatuur en de onderdrukking en het stoppen van inmenging door het regime in Syrië en andere landen in het Midden Oosten. Zij verweten het regime dat het miljarden uitgeeft aan radicale organisaties als Hamas en Hezbollah en dat ze het eigen volk in de steek laat.


De aanleiding tot de demonstraties in Teheran was de dramatische koersval van de Rial, die veel handelaren doet vrezen voor hun bestaan. Uit protest tegen de hoge wisselkoers, de blokkade van goederen aan de grenzen en de onduidelijke tolwetgeving hebben de handelaren besloten te gaan staken.


Het regime reageerde met bruut geweld op de vreedzame demonstraties. Er werden massaal milities en politie ingezet, die traangas, knuppels en rubberkogels inzetten om de demonstraties neer te slaan. Talrijke demonstranten raakten daarbij gewond.

Na massa-arrestaties werden veel demonstranten in martelgevangenissen opgesloten, waarbij zij geen toegang hebben tot advocaten of familieleden. Hun situatie is zorgwekkend, en mensenrechtenverdedigers vrezen dat er door marteling en mishandelingen tijdens de gevangenschap opnieuw dodelijke slachtoffers zullen vallen.   Video: regimegeweld tegen vreedzame demonstranten

Op 26 juni dreigde de Iraanse chef van Justitie Sadegh Larijani in een rede, uitgezonden door de Iraanse staats-tv, allen die meedoen aan demonstraties en stakingen met zware straffen. Zij moesten rekenen met straffen tot 20 jaar of zelfs met de doodstraf. Ook de algemeen-staatsaanklager Jafari Dolat-Abadi dreigde met een hard optreden tegen de demonstranten. De gevangenen zouden worden vastgehouden tot hun veroordeling voor de revolutionaire rechtbank afgesloten zou zijn.

Gewonde demonstranten in Teheran

Mensenrechtenverdedigers hebben de wereldgemeenschap ertoe opgeroepen, zich in te zetten voor directe vrijlating van alle gevangengenomen demonstranten in Iran. De internationale druk op het regime in Teheran moet erg toenemen om het geweld tegen vreedzame demonstranten en gevangenen te doen stoppen. Het recht van het Iraanse volk op vreedzaam protest, op vergadering, vrijheid van meningsuiting en spreken moet verdedigd worden.