Ali Moezzi is vader van twee vrouwelijke mensenrechtenactivisten die actief verzet plegen tegen het Iraanse regime. De autoriteiten hebben Moezzi diverse keren verteld dat ze nieuwe valse aanklachten tegen hem zullen inbrengen om te voorkomen dat hij na het uitzitten van zijn straf wordt vrijgelaten. Functionarissen van het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) lieten hem weten dat ze hem dood zouden martelen en niet zouden toestaan dat hij de gevangenis levend zou verlaten.

 

Er is reden om te geloven dat Moezzi gevaar loopt en zijn leven niet zeker is. In een openbare petitie in 2015 gaf een van zijn dochters nadere informatie over het geweld waaraan haar vader voortdurend blootstaat en de reeks van beschuldigingen die tegen hem worden ingebracht: ‘In de voorbije zeven jaar is mijn vader niet eenmaal, maar viermaal beschuldigd. Telkens weigerde hij mee te werken in de processen omdat die naar zijn zeggen onwettig waren en niet voldeden aan de normale rechtsregels. Hij werd daarop elke keer door zijn beulen geslagen en onder dwang meegenomen naar de rechtbank. Aldaar werd geen rekening gehouden met het feit dat hij zijn celstraf er bijna op had zitten en kreeg hij een jaar cel erbij. De beschuldigen kennen geen eind… Vanwege het verzet en de moed van mijn vader zullen deze rechtbanken zijn vonnis waarschijnlijk verlengen… In mei 2015 ramde een groep mannen die hem aftuigden zijn voorhoofd zo hard tegen een ijzer stang dat hij een schedelbreuk opliep…’